|
Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kaysadu: "Hayvancılık yaşatılmak isteniyorsa, önce hayvancılık sektöründen geçinenlerin sağlık güvencesi sorunu çözülmelidir"
|
3.03.2014
576
|
Bingöl Grand Nakşan Düğün Salonunda düzenlenen "2014 yılı 1. İstişare Toplantısı"nda konuşan Kaysadu, bölgede eriyen hayvancılığın tekrar canlanması için hayvan yetiştiricileri haklarını her platformda dile getireceklerini söyledi.
Türkiye'de hayvancılık sektöründen geçinen binlerce insanın sağlık güvencesinden yoksun olduğunu hatırlatan Kaysadu, "Devletin en üst kademesi de bu sektörün günden güne eridiğinin bilincindedir. Bu sektördeki hiçbir ferdin sağlık güvencesi yoktur. Eğer hayvancılık yaşatılmak isteniyorsa önce hayvancılık sektöründen geçinenlerin sağlık güvencesi sorunu çözülmelidir. Hayvan yetiştiricileri ve çobanlara özlük hakkı verilmeden hayvancılığı geliştirmek çok zor" dedi.
Çobanlara özlük hakkı verilmesi için bakanlık nezdinde yaptıkları girişimlerin olumlu sonuçlandığını vurgulayan Kaysadu, şöyle devam etti:
"Uzun süredir çobanlarımızın özlük hakkı için yaptığımız girişimler ve sunduğumuz öneriler nihayet sonuç vermeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye genelinde İŞKUR kapsamında çobanlık kursları açacak. Bu kurslarda eğitim görecek olan çobanlar, hayvan yetiştiricilerinin talepleri doğrultusunda istihdam edilecek. Bu çobanlarımızın sigorta pirimi ve maaşlarının bir kısmı da İŞKUR tarafından karşılanacak."
Bingöl'ün küçükbaş hayvancılık bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Kaysadu, geçen yıl üyelerine 6 milyon 664 bin 544 lira destek ödemesi yaptıklarını, ilde aktif bir şekilde hayvancılık yapan 2 bin 600 üyelerine daha güçlü ve hızlı hizmet vermek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.