Programa Vali Erdoğan BEKTAŞ, Milletvekili Mustafa Gökhan GÜLŞEN, Belediye Başkan Vekili Muzaffer BERBER, İl Jandarma Komutanı Tevfik ANZERLİOĞLU, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman YAMAN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer KARAHASAN, TKDK İl Koordinatörü Eniz GÖKCEK, Kamu Kurum Amirleri Sivil Toplum Kuruluşları ve davetliler katıldı.
Tarımsal İşletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik olan bu yatırımda 200 baş yarı açık besi işletmesi kurulmuştur.
Açılışın ardından tesisi gezen Vali Erdoğan BEKTAŞ işletme sahibi Metin ŞAHİN'den ve TKDK yetkililerinden bilgiler aldı.
Vali Erdoğan BEKTAŞ konuşmasında; "Bu güzel tesisin açılışı için bir araya geldik, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz, Şahin ailesini de kutluyoruz. Devletimiz çeşitli kurumlar aracılığı ile vatandaşımıza el uzatmaya, destek vermeye devam ediyor. Burada da bunun bir örneğini görüyoruz, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu eliyle Avrupa Birliğinden temin edilen formların, kırsal kesimdeki vatandaşımıza ulaştığımızda yönelik bir çaba bu. Kastamonu kırsal alanı itibariyle Türkiye'nin en büyük illerinden birisi. 13 bin kilometre kare bir toprağımız var. Bu inanın bir çok devletin ülkesinden daha büyük, daha geniş, biz bu coğrafyanın, bu toprakların hakkını vermeden bu işin içinden çıkamayız. Bizler doğduğumuz topraklarda doyarak mutlu olmalıyız. İşin en kestirme ve doğru yolu budur. Onun için bu topraklarda emek vermeye çalışıyoruz.
Burada bir hayvancılık tesisi görüyoruz. Oysaki biz baştan bu tarafa hayvancılık tesisi nedir iyi biliriz. Bizim bildiğimiz, anladığımız manada bir hayvancılık tesisi, hayvancılık yapmak bu çağlarda mümkün değil. İşte bu gördüğümüz gibi çağdaş tesisler yapacağız ki, yaptığımız iş hayvancılık olsun, ürettiğimiz ürünlerin adı hayvan ürünü olsun ve ürettiğimiz ürün gerek ülkemize, gerekse ülkemiz dışında pazarlama imkanı bulabilsin. Tarihte belki de ilk defa, biz Avrupa'ya tavuk ürünü, Hayvancılık ürünleri, süt ürünleri satabilir hale geldik. İşletmecilerimizle, yöneticilerimizle ve tesislerimizle kaliteli ürünler üretebilir hale geldik. Kastamonu son nüfus sayımına göre nüfusunu artıran 10'ncu il, Kastamonu ihracatını katlayan en önemli illerden bir tanesi, Kastamonu Organize Sanayi Bölgemizde 1 metre kare arsa kalmadı. Sanayicilerimiz geliyor ama yer kalmadı.
Bu sebeple yeni sanayi alanları açmaya çalışıyoruz. Kastamonu artık kırsal kesimde yapılması gerekeni fark ettiğini düşündüğümüz bir il. Bizim kırsalımız tarımdan çok hayvancılığa uygun. Hayvancılığı da ancak böyle çağdaş, büyük, ölçeklere uygun tesislerle başarabiliriz. Önceden yapmış olduğumuz usullerle bu işi yapamayız. Bu işi bu şartlara uygun yapabilmek için devlet bütün kurumlarıyla ayağınıza kadar gelmiş durumda. Burada da bunun çok somut bir örneğini görüyoruz. Gerçekten işletme sahibine sorarsanız söyleyecektir, bu işletmenin bu aşamaya gelmesine kadar yapılan harcamaların %60'dan fazlasını Kırsal Kalkınma Kurumu hibe olarak verdi. Geriye ne kalıyor, %40'nı biz bulacağız. İşte daha önemlisi bu iradeyi, bu girişimci iradesini göstereceğiz, risk alacağız ve işe bağlayacağız. Daha da önemlisi bu tesisler dolacak, boş kalmayacak. Bu tesisleri değerlendireceğiz, kullanacağız ki amacımıza ulaşalım. Doğduğumuz yerde doymanın yolunu bulalım ve insanımızı geleceğe hazırlayalım" dedi.
Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan GÜLŞEN konuşmasında; "Bu tesisin başta Şahin ailesine hayırlı uğurlu olmasını, Kastamonu'ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen kırsal kalkınma koordinatörlüğünde çalışanları ayrı ayrı tebrik ediyorum. Hepimizin bildiği gibi Kastamonu'nun en büyük problemi göç olgusuydu. 2013 yılında Kastamonu nüfusumuz belki ilk defa bu kadar artış gösterdi Bu toplu halde bir çalışmanın, bir emeğin ürünüdür. Son 10 yılda göçü kesmek için çeşitli tedbirler aldık.
Bunlardan bir tanesi, KUZKA aracılığıyla şehir merkezindeki kalkınmayı sağlamaktı. Bir yandan kalkınma ajansımız bu kalkınma için gayret gösteriyor, bir yandan teşvik programlarıyla bunu destekledik ve son 10 yıl içinde Kastamonu'da 50'nin üzerinde işçi çalıştıran firma sayımız 15'den, 99'a çıktı. İşin en önemli ayağı kırsal kesimdeki ayağıdır. Kırsaldaki insanımızı istihdam edebilmek. Bunun içinde önce 20 ilde ve sonra 2 ilde daha toplantı ile kırsal kalkınmayı destekleme kurumu kurduk. Ve bu kurum aracılığıyla işletmelere destekler verdik ve yeni işletmeler açmaya başladık. İşte bu sayede bizim kırsaldaki göçümüzü de azaltmaya çalışıyoruz. Hem il merkezlerimizde, hem de ilçelerimizde kalkınmanın peşindeyiz. Ben bu yeni işletmeyi ilimize kazandıran 32 işletmeye de destek sağlayan kırsal kalkınma ekibine tebrik ediyorum, ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.