|
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan'a da hitap etmek için Keles'e kurduğu BESAŞ Süt Ürünleri Tesisi, 9 ayda 2 bin 200 ton süt alımı gerçekleştirirken, bölge çiftçisine 2 milyon TL ödeme yaptı.
|
31.07.2014
499
|
BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, süt ve süt ürünleri tesisinin tarım kalkınma kooperatifi ile birliklerden Kasım 2013 ile Haziran 2014 tarihleri arasında 2 bin 200 ton süt alımı yaptığını, bunun karşılığında da çiftçiye 2 milyon TL’lik ödeme gerçekleştirdiğini söyledi. Süt alımlarını şahıslardan yapmadıklarını, Keles’teki tarımsal kalkınma kooperatifleri ve birliklerinin aracı olarak kullanıldığını belirten Bektaş, "Kesinlikle herhangi bir şahıstan süt alımı yapmıyoruz. Pınarcık, Dağdibi ve Baraklı köyleri ile Harman-Demirci-Yunuslar tarımsal kalkınma kooperatifleri ve Keles Süt Üreticileri Birliği’ni aracı olarak kullanıyoruz." dedi.
BESAŞ Süt ve Süt Ürünleri Fabrikası’ndaki üretimin salt kar amacını gütmediğini, faaliyetlerin tümünün kamu yararını gözettiğini vurgulayan Bektaş, kırsal bölge insanının yaşam kalitesini artırmak ve hayvancılığın daha kaliteli şekilde yapılabilmesini sağlamak için eğitim faaliyetlerinin de sürdürüldüğünü ifade etti. Bektaş, "9 aylık gibi kısa bir sürede 2 milyon TL’lik katkı sağlamak ve buradan elde edilen geliri çiftçilerin eğitiminde kullanmak, yatırımın hedefine ulaştığını gösteriyor." diye konuştu.
Mustafa Bektaş, süt ve süt ürünleri fabrikasının son teknolojiyle donatıldığını söyledi. Kilit makinelerini dünya standartlarında olduğunu ve yurt dışından getirilerek Keles’e kurulduğunu belirten Bektaş, şunları dile getirdi: "Gıda tüzüğüne uygun olmayan herhangi bir üretim sistem içerisinde yer almamaktadır. Sütün kabulünden üretim aşamalarına kadar üretimin tamamı HACCP kalite kontrolü altındadır. Ayrıca fabrikamıza gelen sütler, kurmuş olduğumuz laboratuvarda incelenerek, uygun olanları imalata sokulmaktadır."
EN FAZLA RAĞBET ‘GURME KAŞAR’A
BESAŞ’ın Keles Süt ve Süt Ürünleri Tesisi’nde hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilen gurme kaşar, 440 bin adetlik satış rakamıyla firmanın 9 aylık satış çizelgesinde ilk sırayı aldı. Gurme kaşarın yanında ayran, yoğurt, süzme yoğurt, kelle kaşar, taze kaşar, dil peyniri, lor, krema, örgü peyniri ve çeçil peyniri üretimi de gerçekleştiren tesisin 9 aylık satış listesinde gurme kaşarın ardından ayran, yoğurt ve lor geldi. Ayran 380 bin adetlik satışla ikinci, yoğurt 160 bin adetlik satışla üçüncü, lor da 50 bin adetlik satışla dördüncü oldu.
Bektaş, fabrikada üretilen ürünlerden en fazla ilgiyi 12 litrelik sütten çıkartılan 1 kilogramlık 'gurme kaşar'ın gördüğünü söyledi. Üretim aşamasında herhangi bir katkı maddesi kullanılmayan kaşarın başta çocuklar olmak üzere gençler ve yaşlılar tarafından kemik erimesine karşı tüketildiğini vurguladı.