|
Erdemli ilçesinde, Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğünün Diyarbakır, Siirt ve Batman İlleri Kalkınma Projesi Eğitim Bileşeni programı kapsamında, Batmanlı çiftçilere çilek yetiştiriciliği hakkında eğitim verildi.
|
28.05.2012
892
|
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Paydaş Kargı tarafından 3 gün süreyle verilen eğitimde, dünyada ve Türkiye'deki çilek yetiştiriciliğinin yanında, bahçe kurulumundan hasat ve pazarlamaya kadar olan tüm konularda çiftçiler bilgilendirildi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde verilen eğitime, Batman'ın Sason ve Kozluk ilçelerinden 18 çiftçi katıldı.
Prof. Dr. Kargı, yaptığı açıklamada, Batman'da tütün yetiştiriciliğine alternatif olarak çilek yetiştiriciliğine dönüşün başladığını, bu bölgede kaliteli çilek üretimi için potansiyelin bulunduğunu belirtti.
Ekvator'dan Alaska'ya kadar çilek yetiştiğini belirten Kargı, "Yeter ki doğru çeşit seçilsin. Şu anda Batman'da ilk etapta verim düşük olabilir ancak çiftçiler modern yetiştiricilik yaptığında iyi gelir elde eder" dedi.
Kargı, Batman'lı çiftçilerin çilek üretimine büyük ilgi duyduğunu, bu nedenle de hem eğitim aldıklarını, hem de bölgeye teknik gezi yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Çiftçiler adına konuşan Kozluk Köprübaşı Köyü Muhtarı Abdullah Şahin ise bölgelerinde tütüne alternatif olarak çilek yetiştiriciliğinin başladığını belirterek, "Bölgenin ana geçim kaynağı tütündü ancak şimdi para etmiyor ve zahmeti de çok fazla. Artık çiftçilerimiz tütün yerine Kazancı daha iyi olan çilek üreticiliğine yöneldi. Alata'da aldığımız bu eğitimden sonra daha verimli ürün üreteceğiz" dedi.