Batman'da son 4 yılda fıstık dikili alanlarda artış yaşanmaya başladı. 2 bin çiftçinin 27 bin dekar alanda fıstık üretimi yaptığı Batman'da, dikili alanların 20 bin dekar daha artırılması hedefleniyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas, yaptığı açıklamada, bu yıl 150 bin fıstık fidesi dağıttıklarını belirterek, fıstık üretiminin Batman'da ciddi bir artış gösterdiğini söyledi.
İl Özel İdaresi, GAP Kalkınma İdaresi ve değişik fonlarla Batman'da son 4 yılda yaklaşık 750 bin Antep fıstığı fidesi dağıtıldığını anlatan Kıyas, fıstık dikilen alanın 27 bin dekara tekabül ettiğini, 2 bin çiftçinin fıstık dikili alanlarla uğraştığını kaydetti.
Önümüzdeki süreçte fıstık ekili alanlara 20 bin dekar daha eklenmesinin planlandığını aktaran Kıyas, en çok fıstık dikili alanların Beşir ilçesinde olduğunu bildirdi.
Ortalama olarak fıstığın, dikiminden 7 yıl sonra verim elde edildiğini, bazı köylerde üreticilerin verim almaya başladığını dile getiren Kıyas, şöyle devam etti:
"Fıstığın kilogramı 35-40 lira civarında. Çiftçilerimiz üretimden para kazanmaya başladı. Kazanmaya başladıkları için yoğun bir talepleri var. Bu konuda köylülerimiz hem il müdürlüğümüze hem değişik kurumlara gelerek, fıstık bahçesi kurma ile ilgili talepte bulunuyorlar."
"Batman fıstık üretiminde diğer illeri geçecek"
Siirt ve Gaziantep fidesi fıstığın gelişim hızına bakıldığında, önümüzdeki 5-6 yılda Batman'ın Siirt, Gaziantep hatta Şanlıurfa'yı yakalayabileceğini aktaran Kıyas, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çiftçilerimizden çok talep var. Batman arazi yapısı fıstık yetiştiriciliğine çok müsait ve şu anda fıstık yetiştiriciliği yapılan araziler önümüzdeki 15-30 yılda sulama imkanı olamayacak arazilerdir. Dolayısıyla fıstık dışında çok da alternatifi olabilecek geliri olan bir ürün de yok. Çiftçilerimiz de bunun farkında. Dolayısıyla çiftçilerimizdeki yoğun talep gösteriyor ki Batman Gaziantep, Siirt ve Şanlıurfa'yı geçecek."
Fıstık çiftçisi memnun
Yalınkavak köyünde çiftçi Mehmet Şakar (65) da fıstık ekiminden memnun olduklarını, bütün arazilerine fıstık dikmek istediğini söyledi.
Şakar, "Devlet ne kadar destek verse o kadar arazilerimize fıstık dikeceğiz. Fıstığın gelirinden memnunuz. Büyük faydasını görüyoruz" dedi.
Feyzullah Akın (54) ise, fıstık üretiminin diğer ürünlere göre masraflı olmadığını, bu nedenle fıstığa yöneldiklerini anlattı.
Fıstık üreticisi Vechettin Baran (63) da bu hızda dikim olması durumunda Batman fıstığının Gaziantep ve Siirt'e rakip olacağını dile getirerek, "Bu şekilde devam ederse yakın zamanda bu iki ilin fıstığını geçeriz. Siirt fıstığının kalitesinin Gaziantep fıstığından daha kaliteli olduğuna inanıyorum. Çünkü piyasada aranan en fazla Siirt fıstığıdır.
Dünyada İran fıstığı meşhurdur. Ancak zamanında Siirt fıstığı da İran'dan getirilmiş" diye konuştu.