|
Türkiye'nin önemli su potansiyeline sahip Kahramanmaraş'ta barajlar yüzde yüz doluluk oranına ulaştı.
|
28.05.2015
594
|
Doğu Akdeniz'in önemli kentlerinden Kahramanmaraş, akarsuları, göletleri ve barajlarıyla "su şehri" olarak anılıyor. Elbistan ilçesinden doğan Ceyhan Nehri Çukurova'nın verimli topraklarını suluyor.
Türkiye'nin önemli su kaynaklarına sahip kentte Sır, Menzelet, Kılavuzlu, Ayvalı ve Kartalkaya barajları bulunuyor. Bu barajlardan bazısı elektrik bazıları da içme ve sulamada kullanılıyor.
Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl yağışlarla barajlardaki dolululuk oranı yüzde yüze ulaştı. Bölgeye, 1 Ekim 2013-12 Mayıs 2014'te metrekareye 360 milimetre yağış düşerken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 905 milimetreye çıktı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, yaptığı açıklamada, barajlardaki doluluk oranının yüzde yüze ulaştığını söyledi.
Kuraklık nedeniyle geçen yıl kısıtlı sulama yapıldığını ifade eden Aydın, "Bu sene metrekareye 905 milimetre yağış düştü. Bu yıl gerek içme gerekse sulama açısından bir sıkıntı yaşanmayacak. İnşallah 2015 yılı su yönünden bol ve bereketli geçecek" dedi.
İkinci ürün ekilecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise bu dönem bol ve düzenli yağışlı süreç geçirdiklerini söyledi.
Yağışların özellikle hububat verimi açısından son derece önemli olduğuna dikkati çeken Emiralioğlu, "Özellikle kuru tarımın yapıldığı alanlarda yağış nedeniyle hububatın bol olmasını bekliyoruz. Meyvecilik açısından da bereketli bir hasat dönemi geçireceğimizi umuyorum" diye konuştu.
Emiralioğlu, barajların dolu olmasının bölgede ikinci ürün yetiştiren üreticiler açısından son derece önemli olduğuna işaret etti. Kuraklık nedeniyle geçen yıl ikinci ürüne izin verilmediğini anlatan Emiralioğlu, "Kahramanmaraş'taki arazinin yüzde 20'sinde sulu tarım yapılıyor. Dolayısıyla barajlardaki doluluk oranının yüksek olması özellikle mısır, pamuk ve ekilecek ikinci ürünlerde üreticiye son derece avantaj sağlayacak" şeklinde konuştu.