Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, topraklar kaybolduğunda yerine konulması mümkün olmayan ve gelecek kuşaklardan emanet alınan bir varlık olduğu vurgulanarak bir santiminin ancak 1000 yılda oluşabilen hayatın başlangıcı olan toprak varlığını koruyup kollayarak gelecek kuşaklara kullanılabilir şekilde ulaştırılması uyarısını yaptı.
Bakanlıktan Toprak Bayramı nedeniyle yapılan açıklamada, toprağın, kayaların ve organik maddelerin ayrışması sonucu meydana gelen, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, tüm canlıların durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, onbinlerce yıl içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal bir yapı olduğu belirtilerek"Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve hayatın devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır. Toprak, binlerce yılı kapsayan bir zaman içinde oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreciişaret etmektedir" denildi.
Hayatın başlıca kaynağı olan toprağın önemi konusunda toplumsal aydınlanmayı sağlamak amacıyla, 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanununa göre, her yıl 11 Haziranı takip eden Pazar günü "Toprak Bayramı" olarak kutlandığı belirtilerek şöyle denildi:
" Bu çerçevede 11 Haziran tarihinin içerisinde yer aldığı hafta boyunca,toprağın kıymetli bir varlık olduğu, kaybedilmesi halinde geri kazanımının mümkün olmadığı, korunup gözetilmesi gerektiği yönünde halkımızın bilincinin güçlendirilmesine yönelik olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın koordinasyonu ile her yıl Toprak Bayramı Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir.
2015 yılının, aynı zamanda Uluslararası Toprak Yılı olması nedeni ile FAO, A.Ü. Ziraat Fakültesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Toprak Bilimi Derneği, TEMA Vakfı ile birlikte daha kapsamlı kutlanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla Bakanlık Merkez Kampüsünde 12 Haziran 2015 günü açılış sempozyumu ile başlayacak, 13-14 Haziran 2015 tarihlerindeki programlarla devam edecek vetoprak ile ilgili tarımsal örgütler, STK'lar ve çeşitli kurum ve kuruluşların katılımıyla "Toprak Bayramı Haftası Şenlikleri"ile son bulacaktır."
"Toprak sadece insanlar için değil, bütün canlılar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır" denilen açıklama şöyle devam etti:
" Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Bitkiler ancak topraktaki su ve besin maddelerini alarak büyüyüp gelişirler. İnsanlar ve hayvanlar dolaylı olarak besinlerini topraktan sağladıkları gibi onun üzerinde dinlenir, barınırlar. Toprak,üretimin temel dayanağını, zenginlik ve servetin gerçek kaynağını oluşturmaktadır.
Unutulmamalıdır ki, topraklar kaybolduğunda yerine konulması mümkün olmayan ve gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bir varlıktır. Bir santimi ancak 1000 yılda oluşabilen hayatın başlangıcı olan toprak varlığımızı koruyup kollayalım, gelecek kuşaklarımıza kullanılabilir şekilde ulaştıralım."