Güney Amerika ve Uruguay’dan hayvan getirilmesi için Gıda ve Tarım Bakanlığı’ndan izin çıktı. Kırmızı Et Üreticileri Birliği yetkilileri, Türkiye’nin et ihtiyacının temin edilmesi için ilk etapta Uruguay’a gidecek. Türkiye’ye getirilecek hayvan sayısı 100 bin olarak belirlenirken, Bakanlık besilik hayvan tedarikinde öncelikle yerli üreticinin korunacağını açıkladı.
Et fiyatları tavan yapınca, hükümet ithalat silahına sarıldı..
Kırmızı et üreticileri birliklerinin, et ihtiyacının ithalat yoluyla karşılanması için Uruguay’dan besilik hayvan seçeceği bildirildi. Şarkışla, Gemerek ve Ulaş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Bayazit, Türkiye’nin et ihtiyacının temin edilmesi ve besilik hayvan ihtiyacı duyulduğu için Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz ile Uruguay’a gideceklerini belirtti. Güney Amerika’dan ve Uruguay’dan hayvan getirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekli izinleri sağladığını hatırlatan Bayazit, “Kırmızı et ihtiyacının karşılanması için Uruguay’dan besilik hayvan ithalatı yapılacak.
Yerli üreticiyi koruma
Türkiye’ye getirilmek üzere hayvan seçimi için görevlendirildik. Planlanan 100 bin besilik hayvan alımı için ilk etapta 10 bin hayvan seçimine gidiyoruz” diye konuştu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Vekili İbrahim Özcan da besilik hayvan tedarikinde öncelikle yerli üreticilerin korunması, kollanması ve mağdur olmaması için tedbirler alındığını ifade etti.
Kaçak et giriyor
Doğu Anadolu Besiciler Birliği (DABB) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Moldova, Estonya gibi ülkelerde kırmızı etin kilosunun 13 TL olduğunu ve bu ülkelerden kayıtdışı olarak Türkiye’ye ’bavul- bidon’içinde gümrük kaçağı et sokulduğunu iddia etti. Ilıcalı, “Bu et otel, restoran ve büyük marketlere Türkiye’deki rayiçin oldukça altında satılıyor. Bu kayıtdışılığa ise yetkililer ses çıkarmıyor” dedi.
Türkiye’nin en önemli sucuk, salam, sosis markalarının Afyon, Sivas, Gaziantep ve Kayseri’den çıktığını belirten DABB Başkanı Ilıcalı, söz konusu şehirlerin büyükbaş hayvan varlığı bakımından fakir olduğunu ifade etti.
Erzurum, Ağrı ya da Kars’ta üretilen bir kilogram kırmızı etin, işlem gördükten sonra(sucuk,salam, kavurma, sosis) fiyatının 10 katına kadar ulaştığına dikkat çeken DABB Başkanı, “Eti üreten biz, kırmızı etten kazanan ise başkaları. Erzurum’un, Ağrı’nın, Kars’ın ürettiği büyükbaş hayvandan kazanç elde edebilmesi için sucukta, sosiste, salamda, kavurmada marka ürünler oluşturmalı. Erzurum’da üretilen bir kilogram et, işlem gördükten sonra 10 katına serbest piyasada alıcı bulmakta. Ürettiğimiz kırmızı etin katma değerini Sivas, Kayseri, Gaziantep ve Kayseri’deki tüccarlar kazanmakta.”