|
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Tarıma dayalı sanayi tesislerinin 600 bin liralık kısmına yüzde 50 hibe desteği veriyoruz" Kalkınma Bakanı Yılmaz: "İnşallah çözüm süreci pekiştiği zaman özel sektör yatırımları çok daha farklı yere çıkacak. Teşvik belge sayısında çok ciddi artış var"
|
23.09.2013
449
|
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tarıma dayalı sanayi tesislerinin 600 bin liralık kısmına yüzde 50 hibe desteği veriyoruz" dedi.
Aydınlar ilçesinde Işık Hadisesini izleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Siirt Polisevi'nde iş adamları ile düzenlenen toplantıya katıldı.
Bakan Eker buradaki konuşmasında, Siirt'in gerek altyapısı ve gerekse üst yapısıyla bütün sektörler itibariyle son 10 yılda çok önemli gelişmelere sahne olduğunu söyledi.
Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için girişimcilere büyük destek verdiklerini, bu sayede çok sayıda tesisin tamamlandığını ifade eden Eker, şöyle konuştu :
"Tarıma dayalı sanayi tesislerinde 600 bin liralık kısmına yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Bugüne kadar Siirt bundan önemli ölçüde istifade etti. Çok sayıda küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayi tesisimiz var. Siirt'te sadece çiftçilere yılda ödediğimiz karşılıksız nakdi hibe destek 30 milyon liranın üzerindedir. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'ndan kredi alarak Siirt'in 125 köyünün kalkınması ile ilgili proje hazırladık. O proje devam ediyor. O proje kapsamında gerek yeni üretim teknikleri, tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni bilgi ve teknolojilerin uygulandığı örnek işletmeler, bitkisel üretim işletmeleri yeni ürün modern bahçe veya hayvancılıkla ilgili tesisler, gerekse ekonomik yatırımların desteklenmesi ile ilgili yapılıyor ."
Cumhuriyeti tarihinde küçükbaş hayvancılığın 2005 yılından itibaren destekleme kapsamına alındığını anımsatan Eker, tarım ve hayvancılık alanındaki yeniliklerin devam ettiğini kaydetti.
-"Çözüm süreci sayesinde çok şükür bu çok farklı bir yola girdi"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son 10 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine çok büyük yatırımlar yapıldığını belirterek, bununla hem günün ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de geçmişin ihmallerini kapatmaya çalıştıklarını söyledi.
"Sadece kamu yatırımlarıyla bir bölgenin kalkınması mümkün değil. Türkiye geneline bakıldığında yüzde 80'inin özel sektör, yüzde 20'sinin ise devlet yatırımlarıdır" ifadesini kullanan Yılmaz, şöyle dedi :
"Bugüne kadar özel sektörün bölgeye yatırım yapmamasının nedeni neydi? Huzur ve güven ortamının tam olarak tesis edilememesiydi. Çözüm süreci sayesinde çok şükür bu çok farklı bir yola girdi. Önümüzü daha iyi görebiliyoruz, geleceğe daha güvenle bakabiliyoruz. İnşallah çözüm süreci pekiştiği zaman özel sektör yatırımları çok daha farklı yere çıkacak. Şimdiden bunun işini görebiliyoruz. Teşvik belge sayısında çok ciddi artış var. Ortam değiştikçe, güven pekiştikçe özel sektör yatırımlarının arttığını göreceğiz. Siirt de bundan payını alacaktır. Özel yatırımlar açısından bu topraklar adeta 30 yıl nadasa bırakıldı ."
10 yıl öncesine kadar Siirt'te marka başvurusunun yapılmadığını geçen yıl ise 28 marka başvusunun yapıldığını bildiren Yılmaz, son 10 yılda Siirt'te KÖYDES projesi için 107 milyon lira harcama yapıldığını kaydetti.
Kalkınmada proje üretiminin önemine değinen Bakan Yılmaz, üniversite, valilik ve kalkınma ajansları başta olmak üzere tüm kuruluşların proje birimi oluşturup, iyi projeler üretmesini istedi.
Bir girişimcinin Siirt-İstanbul karşılıklı uçak seferlerinin başlatılmasını talep etmesi üzerine "Bu talebi bugün Batman'da Bakan Binali Yıldırım'a ileteceğim" dedi.