|
BAKA tarafından hazırlanan raporda, Isparta gülünün tarımsal desteklemelerde endüstri bitkileri grubuna alınması, elmanın da ihracat iadesi yardımının artırılması gerektiği bildirildi.
|
14.06.2013
448
|
BAKA, bölge ekonomisinin önemli tarım ürünleri gül ve elma ile ilgili görüş ve çözüm önerilerinin yer aldığı gül ve elma raporlarını ilgili bakanlıklara gönderdi.
BAKA tarafından raporlara ilişkin yapılan açıklamada, Isparta'nın dünya gül yağı üretiminin yaklaşık yüzde 65'ini karşıladığı kaydedildi. Isparta gülünün kozmetik, ilaç ve gıda sanayinde hammadde olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Isparta gülü yüzde 70'i Isparta'da olmak üzere sadece Göller Yöresi'nde yetiştirilmesi ile bölgenin eko-turizm için cazibe merkezi olmasında en önemli faktördür. Başta Bulgaristan olmak üzere gül yağı pazarına giren ve girmeye çalışan diğer ülke üreticilerine göre uluslararası pazarlarda Ispartalı gül üreticilerinin rekabet gücünün artırılması için, gülün tarımsal desteklemelerde yağlık tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler ve endüstri bitkileri grubuna alınması ve üretilen yağlık gül çiçeğinin kilogram başına 60 kuruş olarak desteklenmesi önerildi. Ayrıca, yağlık Isparta gülü ve ürünleri üzerinden alınan KDV oranının da yüzde 1'e düşürülmesi talep edildi."
Elma raporu
Açıklamaya göre, BAKA'nın elma raporunda da elma üretiminde Çin ve ABD'den sonra dünya sıralamasında üçüncü durumdaki Türkiye'de üretimin yüzde 23'ünün Isparta'dan karşılandığına dikkat çekildi.
Raporda, elmanın önemli bir ihracat tarımsal ihracat kalemi olduğu vurgulanarak, ihracat yardımının elmada ton başına 100 doların altında olmaması, üretimin ve depolarda saklanan elmanın kayıt altına alınması için gerekli tedbirlerin alınması ve haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiği kaydedildi.
TarimsalPazarlama.com