BTC Ham Petrol Boru Hattı Şirketi tarafından desteklenen, Atatürk Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile yürütülen "Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi", bireysel girişimcilere verdiği destekler meyvesini vermeye devam ediyor.
Kars'ın Selim ilçesinde 2014 yılında BTC'den aldığı destekle kurduğu serada süs bitkileri yetiştirmeye başlayan Ayşegül Yücel, geçtiğimiz yıl 40 bin olan üretimini, bu yıl 170 bine çıkardı.
Yücel'in kendi evinin bahçesinde kurduğu serada bu yıl gerçekleştirdiği ilk hasatı, Proje Koordinatörü Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, Kars Kafkas Üniversitesinden Projenin Kars sorumlusu Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sadık Yayla, Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve Selim Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gültekin Şekerci yerinde inceleyerek tebrik etti.
Bireysel girişimci Ayşegül Yücel, yaptığı açıklamada, gerçekleştirdiği hasat nedeniyle son derece mutlu olduğunu dile getirerek, geçtiğimiz yıl 40 bin olan süs bitkisi üretimini bu yıl 170 bine çıkardığını söyledi.
Proje kapsamında evinin bahçesinde kurduğu serada 35 türden süs bitkisi ürettiğini ifade eden Yücel, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl BTC'nin projesi kapsamında 40 bin çiçek yetiştirdik. Bu yıl da 35 tür çiçek ile bu sayıyı 170 bine çıkardık. Atatürk Üniversitesi ve Kafkas Üniversitemizden değerli hocalarımızın destekleriyle seramızı bu hale getirdik. Bu süs bitkilerini kamu kurumlarına pazarlamaktayız. Bildiğiniz gibi Kars yılın yarısını kar altında geçirmesine rağmen Selim'de serada çiçek yetiştirmek komşularımıza da ilginç geliyor ve merakla bakmalarına rağmen alıştılar. Tabi önemli bir ilgi uyandırdı. Komşularımız sık sık seramızı ziyaret ederek meraklarını gideriyor."
Seranın ilk hasatını yerinde inceleyen Proje Koordinatörü Kaya, BTC olarak Erzurum, Kars ve Ardahan'da BTC ham petrol boru hattı güzergahında yer alan yerleşim birimlerinde yaşayan insanlara yönelik değişik projeler uyguladıklarını söyledi.
Bu güzergahlarda yaşayan insanların bulundukları yerlerde mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamalarını bu türden projelerle sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Kaya, amaçlarınınbireysel girişimcilerin ekonomik kazançla kendi topraklarında mutlu olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Bu projelerden birinin de süs bitkileri yetiştiriciliği olduğunu aktaran Kaya, şunları kaydetti:
"Bireysel girişimcimiz Ayşegül Yücel, aynı zamanda atanamayan bir tarih öğretmenimizdir ve geçtiğimiz yıl bu projeye başladı.
Başlangıçta 40 bin olan çiçek sayısını 175 bine çıkardı. Ayrıca bu işin sürdürülebilir olduğunu da gösterdi. Selim'de de böyle bir üretimin yapılabileceğini ispat etti. 400 metrekarelik bir serada 35 türden 175 bin süs çiçeği üretecek kapasiteye geldi. Bu çiçekler il genelinde kurumlar tarafından büyük ilgi görecek. Yakında bölge bu çiçeklerle donatılacak. Böylece Kars'ta ilk kez bu büyüklükte bir süs bitkileri yetiştiriciliği yapılıyor olması son derece önemlidir. Özellikle kadın girişimcilerin sayısının artmasını istiyoruz. Buradan özellikle kadın girişimcilerine çağrıda bulunuyorum ve bizlere başvuruda bulunsunlar ve desteklerimizden faydalansınlar. Ayrıca süs çiçeklerinin tohumları Yalova ve Antalya'dan geliyor.
Yörede bir farkındalık ve alternatif bir kazanç kapısı oluştu. Taleplerde gelmeye başladı. Ülkemizin kalkınması açısından da bu türden projeleri önemsiyoruz. Kadının aile ekonomisine katkıda bulunması bakımından da bu projeler son derece önemlidir."
Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün de Ayşegül Yücel'i kutlayarak, "Bir kadının Kars gibi eksi 40'ları bulan soğuk iklimde 35 türden 170 bin kesme çiçek yetiştirmesi son derece takdir edilecek bir girişimidir" dedi.