|
Biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olan Türkiye'deki doğal ormanlarda yetişen mantarların, Avrupa'daki mutfaklarda yoğun ilgi gördüğü bildirildi.
|
21.01.2013
994
|
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel yaptığı açıklamada, ekosistemlerde önemli bir rol üstlenen mantarların, dünyada birçok türünün bulunduğunu belirtti.
Mantarların protein bakımdan son derece zengin olduğunu ifade eden Yücel, şöyle konuştu:
"Mantarda sütteki kadar protein bulunuyor. Hayvansal proteinden daha sağlıklı proteini bünyesinde bulundurur. Çok sayıda vitamin içerir. Yapılarındaki şeker ve yağ miktarı yok denecek kadar azdır. Beslenme için en ideal gıdalardan birisidir. Çeşitli sağlıklı mineral maddelerini de içerir. Mantarlar sağlıklı beslenmeyi hedefleyen kişi ve toplumlar tarafından bolca tüketilen ürünlerdendir. Bazı türleri, kansızlık tedavisinde de kullanılıyor."
-"Türkiye'de doğal olarak yetişen 30-40 çeşit mantar var"-
Prof. Dr. Yücel, 100 binin üzerinde mantar çeşidinin bulunduğunu ancak bazı türlerin, çok şiddetli zehirli toksinler taşıdığını bildirdi.
Yaklaşık 2 bin mantar çeşidinin yenebilir olduğunu anlatan Prof. Dr. Yücel, "Türkiye'de doğal olarak yetişen ve yenebilen 30-40 çeşit mantar var. Bunların 25-30'u çok yaygındır. Ticarete konu olanların sayısı da 10-15 civarındadır. Çayır, çörek, domalan, imparator, istiridye, Kanlıca, kayın, kuzu göbeği, kuzu, öküz ve sütsüz mantarlarının ticari getirisi yüksektir" dedi.
TarimsalPazarlama.com