|
Türkiye'nin bitkisel yağ açığını kapatıp, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğu belirtildi.
|
9.04.2014
278
|
Orta Anadolu Bölgesi’nde nadasa bırakılan alanların, bitkisel sıvı yağın hammaddesi aspir ekimi yapılarak üretime, ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar doğrultusunda, bu yıl Yozgat’ta yaklaşık 50 bin dekarın üzerindeki tarım alanında ekim yapıldı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Il Müdürü Ziyaeddin Özdemir, sözleşmeli çiftçilere ait tarım alanlarında, kurumun desteği ile gerçekleştirilen ekim çalışmalarını denetledi, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yozgat’ta bu yıl ilk kez anıza ekim çalışması başlatıldığını hatırlatan Özdemir, geçtiğimiz yıl aspir ekiminin 6 bin dekarlık alanda yapıldığını, olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl 50 bin dekarın üzerinde bir alanda aspir ekiminin yapılmasına yönelik çiftçilerle sözleşme yapıldığını söyledi. Aspir bitkisinin hem Yozgat için hem de Orta Anadolu Bölgesi açısından önemli olduğunun altını çizen Özdemir, aspirden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğunu ve aspir yağının 9 kez kızartmada kullanılmasına rağmen özelliğinin bozulmadığını kaydetti. Yozgat’ta tarım alanlarının bir yıl ekilip, ertesi yıl nadasa bırakıldığını, bunun da ekonomiye ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Özdemir, "Çiftçimizin nadasa bıraktığı alanlara aspir ekimi yapılmasını destekliyoruz. Böylece, nadasa bırakılan tarım alanlarımızı ekonomiye kazandırıp, çiftçimizin de gelir düzeyini artırmaktayız." dedi.
"NADAS ALANLARINA EKIM"
Aspirin, kazık köklü olması nedeniyle toprağın derinlerinden suyunu ve nemini aldığına vurgu yapan Özdemir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Aspir ekilen alana ertesi yıl hububat ekildiğinde sorun yaşanmıyor. Tarım alanlarına her yıl ekim yapılmasının sakıncası yok. Yozgat’ta tarım alanlarını sulama noktasında sıkıntı var, yağışlar da yeterli olmuyor çoğu zaman. O nedenle bu yıldan itibaren anıza ekim yapılarak, ekim giderlerini de azaltmış oluyoruz. Toprak sürülmediği için yakıttan yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlıyoruz. Anız ekim yaptığımız zaman toprak nemimiz kalıyor. Üzerinde de anız olduğu için güneş vurduğu zaman anız toprağa şemsiye görevi yapıyor, toprağın nemini burda muhafaza etmiş oluyor. Bizim ilimiz için de bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz."
"DESTEKLEME VERILIYOR"
Aspire önemli desteklemelerin verildiğini alatan Özdemir, "Mazot, gübre desteğinde dekar başına 14 lira, sözleşmeli çiftçiye 10 lira, kilo başına da 50 kuruş destek veriliyor. Yozgat’ta 2,5 milyon nadas alanımız var. Bu alanlara aspir ektiğimizde 400 trilyon Yozgatımıza para girmiş oluyor. Artı arıcılık açısından aspir çok değerli bir polene ve çok verimli bir nektara sahip. Iki dekar başına bir kovan arı, aspirden beslenebilmektedir." şeklide konuştu.
Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Orhan köyünde bu yıl ilk kez aspir ekimi yapan çiftçilerden Necati Özer, 70 dekarda ekim yaptıklarını, daha önce yakarak yok edilen anızla hiç uğraşmadan ekim yaparak, mazottan ciddi ölçüde tasarruf sağladıkları gibi, toprağın özelliğinin de bozulmadığını anlattı. Özer, istedikleri sonucu almaları halinde önümüzdeki yıl daha fazla bir alana aspir ekimi yapabileceklerini de sözlerine ekledi.