Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu, bal sezonunun bu yıl lokal yağış alan yerlerde biraz daha verimli geçtiğini belirterek, genelde orta seviyede seyrettiğini söyledi.
Kasapoğlu, bu yıl gezginci arıcılık yapanların daha iyi bal aldıklarını ifade etti.
Kasapoğlu, çiçeklenmenin başladığını, bu yılın arıcılık açısından daha iyi geçeceğini, arıların gelişimi açısından bahar aylarının önemli olduğunu ifade etti. Kasapoğlu, ülkede birliğe kayıtlı 250 üyenin olduğunu belirterek, 20 bine yakın koloninin olduğunu kaydetti.
Kasapoğlu, birliğe kaydı olmayan yaklaşık 250 kişinin ise arıcılığı hobi olarak yaptığını belirtti. Kasapoğlu, arıcılık yapanların en önemli sorunlarından bir tanesinin artan arı hastalığı olduğunu söyleyerek, arı için polenin çok önemli olduğunu dile getirdi.
Kasapoğlu: “Arı zararlarıyla mücadele yapılmıyor”
Ülkede arı zararları ile ilgili mücadelenin yapılmadığını vurgulayan Kasapoğlu, bunların başında eşek arısı ve arı kuşunun geldiğini kaydetti. Arı kuşunun popülasyonunun arttığını, kolonileri bitirme noktasına geldiğini ifade eden Kasapoğlu, “yok edilsin demiyoruz ama sayıları belli bir miktarda tutulsun, kontrollü azaltma yapılsın istiyoruz” dedi.
Ülkede 400 tona yakın bal üretiminin olduğunu anlatan Kasapoğlu, bunun verimli dönemlerde 500 tonu geçtiğini söyledi.
“Mum sterilizasyon merkezi kurulacak”
Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu, arıcılığın hayvancılığın bir dalı olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek, doğrudan gelir desteği kapsamına alınmasını istediklerini belirtti.
Tarım Bakanı Sennaroğlu’na taleplerini Aralık ayında ilettiklerini anlatan Kasapoğlu, doğrudan gelir desteği yanında arı zararlarıyla mücadele ve devletle işbirliği konularında koordinasyonun oluşmasını istediklerini kaydetti.
Kasapoğlu, bunlar yanında hükümetten arı hastalığının önüne geçilmesine yönelik mum sterilizasyon merkezinin kurulmasını talep ettiklerini dile getirdi. Mum sterilizasyon merkezinin kurulması için Tarım Bakanlığı’nın bütçesinden 30 bin lira ayrıldığını açıklayan Kasapoğlu, çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Kasapoğlu şunları söyledi:
“Bizim ülkemizde arıcılık hayvancılık olarak kabul edilmiyor. Yurt dışından gelen ballar bizim belimizi büküyor. Ama çoğu vatandaşımız bilinçlidir. Yerli bal tüketiyor. Bal ithalatı henüz durdurulmadı.
Ülkeye yılda 140 ton piknik bal geliyor. Eylül ayına kadar ise ülkeye 300 bin liralık kavanoz balı geldi. Bizde piknik bal üreten firma var, ancak Türkiye ile rekabet edemiyor. Kişi başı yılda 300 gram bal tüketiyoruz, bu çok az…”
Ciddiye alınmıyoruz
Dünyada tarım ve hayvancılığın desteklerle yürüdüğünü söyleyen Kasapoğlu, arıcılığın önemli bir sektör olduğunu, sanayi ürünleri dahil birçok şeyi arının döllediğini anlattı.
Kırata Kasapoğlu, ülkede arıcılığın varlığının ve yokluğunun kabul edilmediğini ifade ederek, “bize üretici bazında bakılmıyor, ciddiye alınmıyoruz” dedi.
Eskiden arıcılığın ikinci iş olarak yapıldığını dile getiren Kasapoğlu, bugün yeni nesilin arıcılığa yöneldiğini belirtti.
Arıcılığın sektör olma yolunda ilerlediğini söyleyen Kasapoğlu, devletin bu işi yapanların önünü açması gerektiğini kaydetti.
Kasapoğlu, “Yurt dışından bal gelmesin demiyoruz, ama kontrollü gelsin. Yurt dışından gelen ballara fon konulsun, oradan gelen gelir arıcılara aktarılsın” dedi.
Kırata Kasapoğlu, arıcılar birliği olarak kurumsal yapı olma amacında olduklarını belirterek, Çukurova Kalkınma Ajansı’na piknik bal üretimi için projenin gündemde olduğunu, ilerleyen günlerde piknik bal makinesini hizmete koymayı planladıklarını dile getirdi.
Bunun yanında internet sitesi ve arıcılık dergisinin hazırlanmakta olduğunu ifade eden Kasapoğlu, Türkiye’den gelen “Arıcılık” gazetesinin orta sayfasının da birliğe ayrıldığını belirtti.