|
Diyarbakır Yerel Gülleri konusunda, Tarım Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan gül sevdalısı bir grup öğrenciye arazi koşullarında eğitim verildi.
|
5.05.2015
657
|
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikdat Şimşek tarafından Diyarbakır Yerel Gülleri konusunda, Tarım Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan gül sevdalısı bir grup öğrenciye arazi koşullarında eğitim verildi.
Genel olarak köklü gülfidanı yetiştiriciliğinin tohum, çelik ve aşıyla yapıldığını belirten Şimşek, sera da gül yetiştiriciliği için gerekli anaç üretiminin ise çoğunlukla tohum veya çelikten üretildiğini belirtti. Daha sonra ise gülün 1-2 m arasında boylanabilen uzun ömürlü bir bitki olup saçak kök sistemine sahip olduğu, gövde ve dallarının dikenli, çiçeklerinin 5 çanak yaprak ve erkek organlarının ise sarı başlı olduğunu belirti.
Diyarbakır yerel veya tarih sürecinde kentimize mal olmuş gül çeşitleri arasında Yediveren gülü, Muhammet Gülü, Yüz Yaprak gülü, Sarmaşık gülü, Sultan gülü, Nesrin gülü, Yabani Beyaz gülü, Çeper gülü, Asma gülü, Viktorya gülü, Pembe Esans gülü, Dantel Amor gülü, Cevap Paşa gülü, Hacı İbrahim gülü, Lale, Reyhan, Fes Kırmızı gülü, Açık Sarı gül, Krem gül ve Beyaz gülün önemli bir yer tuttuklarını belirten Şimşek, Üniversitemizin Ziraat Fakültesindeki Gül bahçesinde bu güllerin bir kısmının yetiştirildiğini de vurguladı.