Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Türkiye'de üretilen antepfıstığının tamamı, Gaziantep'te işlenmekte ve sanayi ürünü haline dönüştürülmekte. Antepfıstığının kayıt altına alınması ve desteklenmesi için paydaş kurumlarla birlikte yoğun çaba sarf ediyoruz. Antepfıstığı destekleme kapsamına alındığında Maliye ve Tarım Bakanlıklarımıza bir verip üç alacaklarını garanti ediyoruz" dedi.
Bu yıl 9'uncusu gerçekleştirilen Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle "Yeşil Altın Antepfıstığı Zirvesi" yapıldı.
Antepfıstığında yaşanan sorunlar, beklentiler ve çözüm önerilerinin ele alındığı çalıştay, sektörün tüm temsilcilerini bir araya getirdi.
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, zirvede yaptığı konuşmada, makarna, bulgur, yağ, bakliyat ve un gibi tarıma dayalı sanayide Türkiye'de birinci sırada bulunan Gaziantep'in, antepfıstığı sanayisinde de dünya liderliğini hedeflediğini söyledi.
Türkiye'de 27 ilde antepfıstığı üretimi gerçekleştirildiğini anımsatan Tiryakioğlu, "Antepfıstığı üretiminin yüzde 80'nine yakın bir bölümü Gaziantep ve Şanlıurfa illerimizde yapılmakta. Yüzde 75-80 gibi bir oranı ise borsamızda tescil ve işlem görmekte. Ama en önemlisi bu ürünümüzün tamamına yakını şehrimizde işlenmekte ve sanayi ürünü haline dönüştürülmekte" dedi.
"ANTEPFISTIĞI KAYIT ALTINA ALINMALI"
Antepfıstığının kayıt altına alınması için devlet desteğinin şart olduğunu ve bu konuda Gaziantep'te tüm paydaş kurumlarla ortak akıl çerçevesinde hareket ettiklerini belirten Tiryakioğlu, "Milletvekillerimiz ve bakanlarımızın da destekleriyle bu yıl antepfıstığında yaşanan sorunları ve beklentileri Ankara'da resmi olarak gündeme taşımaya başardık. Antepfıstığının yol haritasını belirleyecek toplantıların birincisini Ankara'da, ikincisini de Gaziantep'te gerçekleştirdik. Antepfıstığının kayıt altına alınması ve destek sağlanması için tüm kurumlar hep birlikte adeta seferlik ilan ettik. Biz buradan şunu taahhüt ediyoruz, antepfıstığı destekleme kapsamına alındığında devlete prim yükü bineceği düşünülebilir. Ama biz ürünümüz tam olarak kayıt alındığı taktirde Maliye ve Tarım Bakanlıklarımıza bir verip üç alacaklarına dair garanti veriyoruz" şeklinde konuştu.
FISTIK AĞAÇLARI SAYILACAK
Gaziantep'te gerçekleştirilen ikinci antepfıstığı Ortak Akıl toplantısının en önemli konusunun fıstıkta rekolte tespiti olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, fıstığın istikrarlı bir fiyat yapısına kavuşması için tüm fıstık ağaçlarını sayarak yaşlarını belirleyeceklerini söyledi.
Tiryakioğlu, "Eskiden antepfıstığını eken ürününü dünya gözüyle görüp, yiyemezmiş. Fıstık deden toruna ancak miras kalırmış. Tahılın olmadığı taşlı topraklara kazmayı vurup fıstığı şansa ekerlermiş. Şimdi durum artık böyle değil. Antepfıstığı yetiştiriciliği bilinçli ve profesyonel tarım anlayışı ile yapılıyor. Fıstığın ürün verme yaşı neredeyse 6 yıla kadar düştü. Son 10 yılda yetişen ağaçlarla birlikte rekolte şu an 100-120 bin tonlara ulaşmış durumda. Son çalıştayımızda gelişen bu koşulları da göz önüne alarak sağlıklı bir rekolte tahmini için fıstığın röntgenini çekmeye karar verdik. Kısacası gerekirse, köy köy, arazi arazi, dolaşıp, fıstık ağacı sayısını belirleyip, yaşlarını tespit edeceğiz. Bu sayede 5 yıl sonrasının rekolte tahminini yapabileceğiz" dedi.
ANTEPFISTIĞI ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ
Sanıldığının aksine Türkiye'nin antepfıstığı üretiminde dünyanın üçüncü ülkesi olmadığını tam tersine birinci sırada yer aldığını kaydeden Tiryakioğlu, bu ifadelerini şöyle açıkladı:
"Dünyada Gaziantep'ten farklı yerde yetiştirilen başka bir antepfıstığı yok. Amerika ve İran fıstığı birbirine benziyorlar çünkü aynı türden gelen fıstık ağaçlarına sahipler. Ama Antepfıstığı için bu durum geçerli değil, antepfıstığı çok daha farklı bir türden geliyor. Zaten lezzetiyle, tadıyla ve aromasıyla da farkını çok kolaylıkla ortaya koyuyor. Bu nedenle gerçek antepfıstığı üretiminde dünyada birinci sıradayız."
Konuşmasının sonunda Antepfıstığı Konseyi kurmak istediklerini de dile getiren Tiryakioğlu, yaşanan sorunların resmi kanaldan bir muhatabının olması için konseyin önemli olduğuna dikkat çekti.