|
GTB Başkanı Tiryakioğlu, "Yeni Antep fıstığı ağaçları ve değişen tarım anlayışıyla birkaç yıl sonra rekoltenin 300 bin tona ulaşmasını bekliyoruz" dedi
|
1.09.2014
619
|
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yeni Antep fıstığı ağaçları ve değişen tarım anlayışıyla birkaç yıl sonra rekoltenin 300 bin tona ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Borsadan yapılan açıklamaya göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen, fıstıkta yaşanan sorunlar ile çözüm önerilerinin ele alındığı "Antep Fıstığı Ortak Akıl Eylem Planı" toplantısı GTB'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Tiryakioğlu, toplantıda, fıstığın bölge üreticisi ve ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu belirtti.
Üretimde kabuk değişimi yaşandığını ve ilerleyen yıllarda rekoltenin artmasını beklediklerini ifade eden Tiryakioğlu, şunları kaydetti:
"Bölgede binlerce aile geçimini Antep fıstığından sağlıyor. Geçmişte iç tüketim az olduğu için ürünün tamamına yakını dış piyasaya giderdi. Şimdi tüketim iç pazarda o kadar arttı ki elde edilen ürün iç piyasaya yetmez hale geldi. Tarıma dayalı sanayide katma değeri yüksek ürünlerin başında gelen fıstık artık kabuk değiştiriyor ve kendini yeniliyor. Eskiden ekenin yiyemeyeceği anlayışının hakim olduğu bu kültür ürünümüz, artık doğru ekim ve profesyonel tarımcılıkla daha kısa sürede mahsul veriyor. Ürün vermeye hazırlanan yeni Antep fıstığı ağaçları ve değişen tarım anlayışıyla birkaç yıl sonra rekoltenin 300 bin ton ulaşmasını bekliyoruz."
Sektörün sıkıntılarına da değinen Tiryakioğlu, bunların aşılması halinde Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerinde Antep fıstığının önemli yer tutacağına işaret etti.
Ürünler kayıt altına alınacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı da ürünün kayıt altına alınamamasının sektörün öncelikli sorunlarından biri olduğunu belirtti.
Fıstık yetiştiriciliğinin ülkeye katkısının farkında olduklarına işaret eden Sığırcı, "Piyasada oluşan kayıt dışı ekonominin önüne geçebilmek için tüm kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Hazırlanan eylem planı doğrultusunda işin mutfak bölümüne geçip uygulamaları hayata geçirmek istiyoruz. Bu doğrultuda üründe kalite ve verimliliği arttırarak, kayıt dışının önüne geçmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nihat Şahin ise sektör temsilcilerinin Antep fıstığı için ortak akıl paydasında bir araya gelmesini önemsediklerini vurguladı.