|
Türkiye'nin en önemli örtü altı domates üretim merkezlerinden Antalya'da, ihracatın azalması ve değişen iklim koşulları bu yaz domates üreticisinin yüzünü güldürmedi.
|
6.06.2014
377
|
Seralarda söküm işlemine başlayan çiftçi, gelecek sezonun planını yapmaya başladı.Domates üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Antalya'da üretici sezonu zararla kapattı. Seralardaki son domatesler toptancı haline doğru yola çıkarken, bu yıl ihracatın az olması ve değişen iklim koşulları üreticinin yüzünü güldürmedi. Bazı üreticiler şimdiden gelecek sezonun planını yapmaya başladı.
Domatesin 40 kuruşa kadar düştüğünü belirten üreticiler, en büyük sorunlarının ihracatın yeterli düzeyde gerçekleşmemesi olarak gösterdi. Özellikle son yıllarda değişen iklim koşulları ve küresel ısınmanın da domates üretimini olumsuz yönde etkilediği belirtildi.
42 yaşındaki domates üreticisi Mehmet Emin Borazan, "Geçen yıllara göre zayıf bir sezon geçirdik. Özellikle ihracatın olmaması nedeniyle domateste istediğimiz fiyatı yakalayamadık. Geçen yıl 4 liraya kadar domates sattık ama bu yıl 2 lirayı geçmedi. Üretici olarak para kazanamadık. Küresel iklim değişikliği de seralardaki ürünleri etkiledi. Havanın birden ısınması ve birden soğuması domatesi strese soktu. Çok zorluk çektik. Biz de normal gübre ve üstten ilaçlama yaparak ürünü kurtarmaya çalıştık; bu kez hem kalite düştü hem de masraflar arttırdı. Bizim hedefimiz ihracat. İç piyasaya domates fazla geliyor. İhracat olmazsa para kazanamayız” dedi.
34 yaşındaki çiftçi Ramazan Vural ise, "Önceki yıllara göre kötü geçirdi. Rusya'ya ihracat çok az oldu. Masraflar çok yüksek. Gübre, ilaç, kömür masrafı çok yüksek. domates 1 liraya düşünce kar etmedik. Önceki yıllık göre kötü geçirdik. İklim değişiklikleri domatesin kalitesinde etkiledi. Hormon yerine arı kullanıyoruz ancak arılar çok soğuk havada çalışmıyor” şeklinde konuştu.
52 yaşındaki üretici Ramazan Vural da, iyi bir sezon geçirmediklerini belirterek, “Önceki yıllarda daha iyiydi. Bu yıl üretici memnun değil. Son domatesleri topluyoruz, piyasası 40 kuruşa kadar düştü. Havaların devamlı kapalı olması da ürünün kalitesini de düşürdü. Çiftçilerden memnun olan yok” ifadelerine yer verdi.