|
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hububatta hasat sezonu sonuna yaklaşılırken hem anız yakmaların önüne geçebilmek için hem de anızların doğal gübre olarak kullanılması için çiftçileri bilgilendiriyor.
|
21.06.2013
404
|
Diğer illerde olduğu gibi Samsun'da da hasat sonrası yakılan anızların büyük tehlike oluşturmakta olduğunu kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse toprak işlemeyi kolaylaştırmak gibi nedenler ile çiftçilerin bütün uyarılara rağmen tarlada kalan arpa ile buğday saplarını yani anızları yakmaya devam ettiklerini söyledi. Tarım alanlarında kaydedilen teknolojik gelişmeyle birlikte, hububat hasadı yapan biçerdöverlerin bitki saplarını yüksekten kesmesiyle tarlalar üzerinde bırakılan sapların anızın toprakla karıştırılıp gübre yapılabileceğini hatırlatan Kadir Güven, "Bu otlar ve saplar, ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle, ateşe verilmektedir, dolayısıyla toprağın organik madde miktarı azalmakta, bu da verimsizliğe yol açmaktadır. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir." dedi.
"MADDİ VE MANEVİ ZARARLARI OLUYOR"
İşlerini kolaylaştırmak için çiftçiler tarafından seçilen anız yakma yönteminin hem toprağa hem de çevreye büyük zararları olduğunu belirten Güven konuşmasına şöyle devam etti:
"Anız yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir."
Ülke ekonomisi için maddi ve manevi kayıplara sebep olan anız yangınlarının, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanların kötü bir görüntü sergileyerek ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilediğini söyleyen İl Müdürü Güven, bununla beraber aynı zamanda anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil ile haberleşme hatlarının büyük ölçüde zarar gördüğünü sözlerine ekledi.
ANIZ YAKANLARI İHBAR EDİN
Anız yakmanın yasak olması nedeniyle anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği yasal işlem yapılacağını hatırlatan Güven, vatandaşların bu konuda dikkatli olmalarını, anız yakılması olayı gördüklerinde ise 177 orman yangını, 156 Jandarma İmdat, 155 Polis İmdat ve 110 İtfaiye'ye durumu ücretsiz olarak bildirebileceklerini belirtti.
TarimsalPazarlama.com