|
Tema Nevşehir İl Temsilcisi Çalık, anız yakılmasının toprağa fayda vermeyeceğini, tam tersine telafisi mümkün olmayan çok büyük zararlara sebep olacağını söyledi.
|
9.07.2014
398
|
Toprağın 1 santimetre karesinde 1,5 milyar mikroorganizmanın yaşadığını ve bunların zararlı mikropları yok ederek, bizlere organik ürünlerin sunulmasını sağladığını belirten Çalık, anızın yakılması durumunda ise bu canlıların öleceğinden kanser yapıcı hormonlu ürünlerin ortaya çıkacağı uyarısında bulundu.
Nevşehir'in Haziran ayında başlayıp, Ağustos ayında sona eren bir hasat sezonuna sahip olduğunu ifade eden Çalık “ Hasat sezonunun başlaması ile birlikte kırsal bölgelerde tarlaların hububat sapları ve anızdan temizlenmesi için yakma işleminin yapılmasına başlanmaktadır. Topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar veren anız yakma işlemi yasadışı olmasına rağmen, bilinçsiz kişiler tarafından kolaycılığa kaçılarak uygulanmaya devam etmektedir. Tarlaları yeniden ekime hazırlamak için anızların yakılması yönteminden vazgeçilmelidir.
Çünkü; anız yakıldığında, toprağın yüzeyi ve 2-3 cm altında yaşayarak onu besleyen, havalandıran milyonlarca mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir ve verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Toprağımızın 1 santimetre karesinde 1,5 milyar mikroorganizma yaşamaktadır ve bu mikroorganizmalar, zararlı mikropları yok ederek, bizlere organik ürünlerin sunulmasını sağlarlar. Bu ürünlerle bizim vücudumuza girerek, vücudumuzu zararlı mikroplardan korur, bağışıklık sistemi dediğimiz sistemi geliştirerek vücudumuzun bekçiliğini yaparlar, ayrıca yediğimiz besinlerin parçalanmasını sağlayarak sindirim sistemimize yardımcı olurlar. Anızın yakılması durumunda ise bu canlılar öleceğinden, bu toprakta yetişen ürünler organik (organizmalı) ürün olmayacaktır. Bu ürünler sadece kimyevi gübrelerin zoru ile yetişen hormonlu ürün olacak ve yiyen insanların vücudunda kansere dönüşecektir."
Anız yangınlarının yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olabileceğine dikkat çeken Çalık, ayrıca anız içinde yaşayan milyarlarca canlının da yanarak yok olmakta olduğunu ifade etti. Çalık, çiftçinin anız yakarak toprağı verimsizleştirdiğini, ticari gübre ile bunu telafi etmesinin mümkün olmadığını ve anız yaktığı için gelecek yıl daha az ürün alacağının bilincine varırsa, hiçbir kuvvetin çiftçiye anız yaktıramayacağını kaydetti. Anız yakımını önlemek için başta eğitim olmak üzere yasaklara uymayanların takibinin ve caydırıcı cezaların uygulanmasının şart olduğunu kaydeden Çalık, TEMA Vakfı’nın en temel hedeflerinden birinin de toprakların erozyon veya diğer tehditlere maruz kalmayarak korunması ve verimli kılınması olduğunu ifade etti.