|
Hasat sonrası anız yakma işlemi orman yangınlarına davetiye çıkarıyor.
|
27.06.2014
473
|
Ülkede Orman Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, valilikler, kaymakamlıklar buğday ve arpa hasadı sonrası köylülere her yıl hasat sonrası kalan anızı yakmamaları hususunda uyarıda bulunmasına karşı anız yakmaların önüne geçilemiyor.
Orman Genel Müdürlüğü verilere göre ülke genelinde çıkan orman yangınlarının yüzde 97'si insan eliyle, yüzde 3'nün ise doğa olayları nedeniyle olduğu belirtiliyor. Doğa olaylarında da en fazla yıldırım düşmesine bağlı olduğu ifade ediliyor.
Poyrazlı hava orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Ormancıların en fazla poyrazlı havadan tedirgin olduğu ve sürekli teyakkuzda bekliyor.
Hasat sonrası anız yakımının da, yangının tarla dışında rüzgarın şekline bağlı yüzde 90 oranında yayılıyor.
Antalya bölgesinde anız yakımına bağlı kontrol edilmemeye bağlı 5 yıl önce 450 hektarlık ormanlık alanın yandığı belirtiliyor.
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Antalya merkez'de oluşabilecek muhtemel yangınlar için Düzlerçamı'nda, batı bölgesinde Kumluca'da doğu bölgesinde de Manavgat Türkbeleni mevkiinde yangın helikopteri konuşlandırıyor.
Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, hasat sonrası çiftçinin tarlasında anız yakımının orman yangınlarına davetiye çıkardığı için risk oluşturduğunu söyledi. Antalya bölgesinde sahil kesiminde hasadın büyük oranda yapıldığını vurgulayan Hacıoğlu, "Anız yakımı çok tehlikeli. Çoğu zaman çiftçi tarladaki anızının yakacağım derken kontrol edemeyerek yarım asırda zor yetişen ormanlık alanı yakıyor. Bölgemizde anız yakımlarını sıkı kontrol altına aldık. Hasat yapılan köyleri dolaşarak bilgilendiriyoruz."dedi.