|
Şanlıurfa'da, çoğu çiftçinin uyarılara rağmen buğday hasadı sonrası tarlayı ateşe vermesinin bir sonraki dönem için üretim maliyetinin artmasına yol açtığı belirtildi.
|
16.06.2014
390
|
Çukurova Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, anız yangınlarının bir sonraki ekim dönemi için maliyeti arttırdığını söyledi. ‘‘Yakılan ateşle ölen mineraller yüzünden üretici, sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalıyor’’ diyen Prof. Dr. Ortaş, ‘‘ Bu yüzden daha fazla masraf ettiği için anızını yakan, aslında cebindeki parayı da ateşe vermiş oluyor’’ şeklinde konuştu.
YAŞAM ALANLARI DA KİRLENİYOR
Anız yangınlarında bitki materyallerinin savrulan küllerinin çocuk ve yaşlıların sağlığına zarar verdiğini de ekleyen Ortaş, şöyle devam etti;
‘‘Çiftçinin toprağı zayıfladığı ve organik madde yandığı için çiftçilerimiz her yıl daha fazla kimyasal gübre kullanmak zorunda kalıyor. Bu ne anlama geliyor; Çiftçilerimiz her yıl daha fazla para harcamak zorunda kalıyor. Yaktıkları milyarlarca canlı ve kendi paralarıdır. Orada kendi bitkilerini büyütecekleri canlıları magnezyumu, çinkoları, kalsiyumları yakıyorlar. Anız yandığı zaman bitki materyallerinin külleri de savruluyor. Bu da büyük kentlerimizdeki yaşayan insanlarımızın alanlarını kirletiyor. Çocukların, yaşlıların sağlıkları zarar görüyor. Arkadaşlarımız arasında solunum yetersizliği çeken insanlar var ve gerçekten zorlanıyorlar’’.
Şanlıurfa