DÜNYA genelinde gıda tüketimi, nüfustan daha hızlı artmaya devam ediyor. 2012-2025 yılları arasında dünyada nüfus artışı oranın %16 olması öngörülüyor. Buna karşın, aynı dönemde dünya gıda tüketimi artışının %11’den %21’e çıkması bekleniyor. “Bugün dünyada 805 milyon kişi yetersiz besleniyor” diyen Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “Bugün tarım sektörü Türkiye ekonomisinin yaklaşık %9’unu, istihdamın da yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır” dedi.
Çiftçi tarlasını bırakıp gitmesin diye Türkiye genelinde 200’e yakın tarım bankacılığı uzmanından oluşan bir ekiplerinin görev yaptığını belirten Ertürk, “Amacımız, küçük arazilerin birleştirilmesini sağlamak, tarımsal üretimde verimliliği artırmak, kolektif tarımı özendirmek ve yerel kültürün yok olmasını önlemek” dedi.
MODERN SULAMAYA TAM DESTEK
Ertürk, 'Tarımsal EKOkredi' ürünleriyle çiftçi ailelerine modern sulama projelerinin yüzde 100’ünü finanse etme imkanı sunduklarını belirtti.
‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ kapsamında hibe dışı projelere de finansman sağlamayı hedeflediklerini belirten Ertürk, “Besicilikten süt hayvancılığına, et tavukçuluğundan meyveciliğe uzanan tüm kırsal yatırım projelerini 10 yıl vadeli ve sabit faiz oranlı Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi ile finanse ediyoruz” dedi.
KIZINI OKUTANA KREDİ ŞEKER'DEN
Aile Çiftçiliği Bankacılığı şemsiyesi altında oğlunu evlendiren, kızını üniversiteye gönderen, konut ya da taşıt almak isteyen çiftçi aileleri de desteklediklerini belirten Ertürk, “Çiftçi Ailesi Kredileri ile hasat zamanı ödemeli ihtiyaç kredisi de sunuyoruz” dedi.
Çiftçi yerine esnafla pazarlık yaptıklarını belirten Ertürk, “Çiftçimiz, Hasat Kart ile tohum, mazot, gübre, zirai ilaç ve fide gibi tüm tarımsal ihtiyaçlarını Şekerbank’ın önceden çiftçiler için anlaştığı tedarikçilerden karşılayıp, ödemesini hasat zamanı yapabiliyor” dedi.
8.900 KÖY ZiYARETi
2008 yılından bu yana her yıl tarım sektörüne yönelik Anadolu turları kapsamında, 8.900’e yakın köy ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Ertürk, “266.000 çiftçiyle görüştük. Çiftçimize tarlasında, köy kahvesinde ulaşıp üretimini artırmanın yollarını aradık ve finansman ihtiyaçlarına çözüm geliştirdik” dedi.
24 BiN KİŞİ iLK KEZ TANIŞTI
Ertürk, "'Nakit akışına dayalı kredilendirme' yöntemiyle kırsal kökenli müşterilerimizi, tüm zirai üretimini ve faaliyetini bir arada değerlendirip, daha önce banka kredisi kullanmamış olsalar bile finansmanla buluşmalarına imkân sağladık. Bu kapsamda bugüne kadar 24 bin çiftçi ve esnafımızı ilk kez bankacılıkla tanıştı” dedi.