|
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde geçen yıl deneme amaçlı yetiştirilen ve Kumluca Domatexpo Fuarı'nda 'Yandaş domates' esprisine neden olan sarı renkli ampul biçimli domatesin ticari üretimine geçilemedi.
|
17.06.2014
432
|
Alanya'da Toslak, Yeniköy, Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 'Ürün çeşitlendirme projesi' kapsamında Kasım 2012'de deneme amaçlı ürettiği sarı renkli ampul biçimli domates, piyasadaki fiyat istikrarsızlığı, depolama süresinin kısıtlı, üretim miktarının az, maliyetinin yüksek, likopen oranının düşük olması ve aromasındaki yetersizlik nedeniyle tutmadı.
5 SERADA DENEME YAPILDI
Adana'da Gen-Tar Tohumculuk firması tarafından anavatanı Güney Amerika olan ampul biçimli domates ile sarı renkli domatesin ıslahı sonucu ortaya çıkarılan 'ampul domates', Toslak Mahallesi'nde deneme amacıyla Kasım 2012'de ekildi. Sadece 15 fideyle 5 serada yapılan deneme üretiminden Aralık 2012'de başarılı sonuç alındı. Daha sonra Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde düzenlenen Domatexpo Fuarı'nda tanıtılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e ikram edilen domates, Ak Parti'nin amblemi ampule benzerliği nedeniyle, bazı katılımcılar tarafından 'Yandaş domates' yorumlarına neden olmuştu.
Ancak aradan 1.5 yıl geçmesine rağmen domatesin ticari üretimine geçilemedi.
ÜRÜNE İLGİ AZ OLDU
Antalya Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Özen, sarı renkli ampul biçimli domatesin ilk kez Kasım 2012'de deneme amaçlı Toslak'ta ekildiğini, ilk hasadın ise Aralık 2012'de yapıldığını söyledi. Kumluca'da görücüye çıkan ürünün Bakan Mehti Eker'in ilgisini çektiğini anlatan Özen, "Daha sonra küçük alanlarda çiftçilerimize dikim yaptırıldı. Elde edilen ilk ürünler pazara sunuldu. Fakat domates piyasasındaki fiyat istikrarsızlık, depolama süresinin kısıtlı olmasından dolayı tüketicinin bu ürüne ilgisi az oldu" dedi.
TÜKETİCİ RAĞBET ETMEDİ
Üretim miktarının az ve maliyetinin yüksek olmasından dolayı da sorunlar yaşandığını dile getiren Özen, "Domatese rengini veren likopen oranının çok düşük olması, aromasındaki yetersizlik de tüketicilerin bu ürüne rağbet etmemesine neden oldu. Bu tür ürünlerin virüse karşı da direnci düşük. Hastalık riski yüksek. Ekim yapılan 5 serada da virüs olayından dolayı üretimden vazgeçildi. Her türlü domates türü, piyasasındaki fiyat dengesizliği üreticiyi zor durumda bırakıyor. Şu anda 10 kuruşa domates satılıyor. Fiyat dengesizliği ise üretim fazlalığı ve yeterli ihracat yapılamamasından kaynaklanıyor" diye konuştu.