|
Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürü Gökhan Kızılcı, melezleme yoluyla üretimi yapılan "Allahverdi" adını verdikleri yeni fındık çeşidinin gelecek yıl tescillenmesini beklediklerini söyledi
|
21.07.2015
1017
|
Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürü Gökhan Kızılcı yaptığı açıklamada, 1936 yılında kurulan ve dünyada fındık üzerine tek enstitü olma özelliğini barındıran FAE'nin Türk fındığı ve fındıkçısına hizmet için çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.
Türkiye'de halen tescilli 17 çeşit fındığın bulunduğunu ifade eden Kızılcı, bunların tamamının FAE'nin çalışmaları sonucu tescillendiğini aktardı.
Kızılcı, 17 fındık çeşidinin ikisinin kurumun son yıllardaki çalışmaları sonucu melezleme yoluyla ortaya çıktığına işaret ederek, "Bunların hepsi enstitümüz tarafından tescil edildi. Fındık çeşitlerinden 15'i doğal popülasyon seleksiyonuyla elde edilirken, 'Okay 28' ve 'Giresun Melezi' çeşitlerimiz 2012 yılında tescil edildi. Biz çeşitlerin şuan bölgesel adaptasyon çalışmalarına başlayacağız. Performans ve verim durumuna bakarak fındık üreticilerimize üretimleri için tavsiyelerde bulunacağız" dedi.
Yeni fındık çeşitleri geliştirmek için projelerin devam ettiğini anlatan Kızılcı, son olarak "Allahverdi" ismini koydukları melezleme yoluyla bir fındık çeşidi üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Kızılcı, bunun da tescil aşamasında olduğunu belirterek, "Allahverdi, kalitesi ve ekonomik geliri bakımından önemli gördüğümüz bir fındık çeşidi. Gelecek yıl tescil olmasını bekliyoruz. Yine üzerinde proje yürüttüğümüz bir çeşitli projemiz daha bulunuyor. Üretim aşaması için çalışma başlattık. Melezleme ile çeşit geliştirmek uzun ve zorlu bir süreçtir. O nedenle projelerimizin tamamlanması zaman alıyor" diye konuştu.
Gökhan Kızılcı, projenin birkaç yıl içerisinde tamamlanacağını ve fındık çeşitleri arasına ekleneceğini ifade etti.