|
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bahçelerde Akdeniz meyve sineği ile mücadele çalışmaları başladı.
|
12.06.2012
867
|
Nektar Tarım'ın sahibi Ayhan Kasapoğlu, Korkuteli ve çevresindeki bahçelerde zarar veren Akdeniz meyve sineğine karşı bugüne kadar kimyasal ilaçlarla çözüm arandığını belirterek, "Narenciye başta olmak üzere birçok meyvede sorun olan Akdeniz meyve sineğine, kendi alanında ilk olan bir teknoloji ile çözüm bulunmuştur. Bu ürün, bir süredir İspanya'da başarılı şekilde kullanılmaktadır. İthal edip piyasaya sürebilmek için, bizim koşullarımızda araştırmalarını yaptık. Yaklaşık iki yıl süren ruhsatlandırma çalışmaları sonucu LastFly Ceratitis adıyla satışa sunduk" diye konuştu.
Akdeniz meyve sineğinin konukçuları arasında narenciye türleri, şeftali, nar, incir, elma, armut, kayısı, ayva ve Trabzon hurması gibi meyve türleri bulunduğunu kaydeden Kasapoğlu, "Bu ürün kapalı bir sistemle çalışmakta, bitkilere temas etmemekte, sadece ağaç üzerinde bir yere asılmakta ve ek herhangi bir ilaçlamaya gerek duyulmamaktadır. Dolayısıyla ilaç kalıntısı olma ihtimali yoktur. Kitle halinde sinek yakalama tuzağıdır. Tuzak kısmı 5 yıl boyunca kullanılabilirken, kapaktaki insektisit ve özel çekici madde, arazi koşullarında 120 gün etkili olmaktadır. Bu süre, Akdeniz Meyve Sineği'nin zarar verebileceği dönem için yeterlidir" diye konuştu.
Bu tuzağın organik tarım ve iyi tarım uygulamaları kapsamında rahatlıkla kullanılabileceğine vurgu yapan Kasapoğlu sözlerini şöyle tamamladı.
"LastFly Ceratitis, kullanılan kimyasal ilaçlarla karşılaştırıldığında yüzde 98-100 oranında başarı sağlamaktadır. Bu ürün artık ihracatçıların tercihidir. Avrupa'ya yapılacak ihracatlarda, bazı firmalar bu ürünün kullanılmasını mecbur kılmaktadır. Narenciye yanında nar, şeftali, kayısı gibi meyve bahçelerinde kullanıldığında Akdeniz meyve sineğine karşı ilaçlama yapmaya gerek yoktur. Bir portakal üzerinde bu sineğin zararını gözle görebilirsiniz, ancak bir narda, şeftalide veya diğerlerinde meyveyi açtıktan sonra fark edebilirsiniz. Dekara 4 adet kullanılması yetmektedir ve bunun dışında da herhangi bir işçiliği yoktur. Kapalı sistem olduğundan yağmur gibi iklim koşullarından etkilenmez. Diğer canlılara zarar vermediğinden çevre dostu bir üründür. Kullanımı ve kontrolü ise çok kolaydır."