Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından kritik önem taşımasının yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik gelişmelerden ve kişisel eğilimli risklerden yüksek düzeyde etkilenen ve son derece hassas bir faaliyet sahasıdır. Günümüz şartlarında her sektörde sigorta çok önemlidir. Çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları gönüllülük esasına dayandığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için en kısa sürede sigorta yaptırmalarında fayda olduğunu söyledi.
HEMEN HEMEN HER ÜRETİMİN TEMELİNDE TARIM
Akar, “Tarım sektörü, yeryüzünde nüfusun artması, yaşanan sosyo-ekonomik değişmeler, insan ihtiyaçlarının ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle, insanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi, milli gelire ve istihdama katkı yapması ve sanayi sektörüne hammadde temin etmesi nedeniyle ülkeler için stratejik ve vazgeçilmez bir sektör olmuştur. Bu nedenle sürekli olarak üreticilerimizin gelir ve refah seviyelerini yükseltmek, birim alandan daha fala verim almak ve alternatif ürün üretimi için özellikle Bakanlığımızca sürekli çalışmalar yapılmaktadır.
Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından kritik önem taşımasının yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik gelişmelerden ve kişisel eğilimli risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir.” şeklinde konuştu.
‘ÜSTÜ AÇIK FABRİKADA SİGORTA DAHA ÇOK GEREKLİDİR’
Akar, “Günümüz şartlarında her sektörde sigorta çok önemlidir. Ancak üstü açık fabrika olarak nitelendirilen tarımda sigorta çok daha önemlidir. Özellikle son zamanlarda hava şartların olumsuz gitmesi, don olayının yaşanma ihtimalinin yüksek olması tarımda sigortayı daha da gerekli kılmaktadır. Bu bakımdan bitkisel üretim ve hayvancılıkta önemli riskler mevcuttur ve bu risklerin bir kısmını TARSİM karşılamaktadır.
Çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları gönüllülük esasına dayanır.
Ancak 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu kapsamında olan ve uygulama yılında 2015 yılı için yer alan risklerden sigorta yaptırmayan çiftçilere ürün kayıpları için 2090 sayılı Tabii Afetler Kanunu kapsamında herhangi bir yardım yapılamamaktadır. Üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları için en kısa sürede sigorta yaptırmalarında fayda vardır. Risk, geleceğe yönelik bir kavram olup gelecek de belirsizliklerle doludur. Gelecekte zarar veya kayıp durumuna yol açacak bir olayın meydana gelme olasılığı her zaman mevcuttur. Gelin 2015 yılında bu riski hep birlikte kaldıralım.” dedi.