|
Afyon Jeotermal AŞ (AFJET) Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Türkiye'de jeotermal seracılığı en fazla kullanan şehrin Afyonkarahisar olacağını söyledi.
|
30.09.2013
1604
|
Yatırımlar sonrası 800 bin metrekarelik bir jeotermal seracılık alanına ulaşılacağını belirten Ulutürk, Çayırbağ beldesi yakınlarına bu yatırımları teşvik etmek için 'Teknolojik Sera Merkezi'nin kurulacağını belirtti. Altyapı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Ulutürk, "Jeotermal seracılıkta şu an için Türkiye genelinde İzmir'in Dikili ilçesi önde. Ancak bizim bölgemizde önemli bir ivme kazandı. Fethibey beldesi yakınlarında bir firma 100 bin metrekarelik bir alanda altyapıyı tamamladı. Bunun yanında Oruçoğlu Otel karşısında Afyonkarahisarlı bir iş adamımız 50 bin metrekarelik bir sera kuracak. Üst iskeleler yapıldı. İç dizaynlar yapılıyor. Köprü köyü tarafı içinde bir başvuru var. 800 bin metrekareye ulaşıldığında Afyonkarahisar Türkiye'nin en büyük seracılık bölgesi olacak." dedi.
Ulutürk, jeotermal seracılıkta Afyonkarahisar'ın diğer bir özelliğinin de metrekare başına olan verimliliğin yüksek olması olduğunu anlattı. Jeotermal seracılığın 12 ay boyunca sürdüğünü belirten Ulutürk, hem tasarruflu, hem de kullanımı kolay olmasından dolayı yatırımcılar tarafından tercih edildiğini ifade ederek Serada yetişen ürünlerin 15 ile 18 derecelik sıcaklığa ihtiyaç duyduğunu söyledi, Ulutürk, "Afyonkarahisar yaz aylarındaki hava şartları çok sıcak olmaması sebebiyle verimli topraklara sahiptir. Özellikle domates üreticisi burayı tercih ediyor. Jeotermal seracılık 12 ay yapılan bir seracılık. Bu ürünlere bir ısı vermek gerekiyor. Özellikle sera sıcaklığının 15 ile 18 derece altına düşmemesi gerekiyor. Bunu da yapabilmeniz için bir enerji kullanmanız gerekir. ya kömür kullanacaksınız ya ithal olan doğalgaz kullanacaksınız. Jeotermal enerjiyi 12 boyunca farklı alanlarda kullanabiliyorsunuz "dedi.
Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap da jeoermal kaynaklı sera kaynağı, 2013'de 310 bin metrekareye çıkartıldığını söyledi. Arap,ayrıca Afyonkarahisar'da 350 bin metrekarelik alanda termal kaynaklı Organize Seracılık Bölgesi (OSB) kurulması içi proje hazırlandığını belirtti. Arap, projenin kabul edilmesinin ardından tahsis işlemlerine başlanacak olan seracılık bölgesinin hem tarıma hem de istihdama önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Arap, "Çiftçiler birim alandan daha fazla kar elde edecektir. Tarımda yüksek gelir sağlayan yetiştiricilik tekniklerinin yaygınlaşması hem ülke hem de çiftçiler için önemlidir. Bu anlamda seracılığın yaygınlaştırılması için örnek seralarımız da mevcuttur." şeklinde konuştu.
Tarımsal Pazarlama