|
Afyonkarahisar'da atıksu arıtma tesisinden çıkan suyun tarımsal sulamada tekrar kullanılmasını sağlayacak 750 bin euroluk tesisin, 4 ay sonra hizmete gireceği belirtildi.
|
10.12.2012
793
|
Dezenfekte edilen suyun sulama kooperatiflerine ve üçüncü kişilere satılması için işletme kuruldu. Proje ile 4 bin dönümlük tarım arazisinin sulanması hedefleniyor.
Afyonkarahisar Belediyesi, Hollanda hükümetiyle bir yıl önce atık suların tarım arazilerinde kullanılmasına ilişkin ortak bir proje başlattı. Kuru arazilerin sulanmasıyla 14 kat daha fazla verim elde edilecek tesisin ihalesi yapılarak yapım aşamasına geçildi. Hollanda çevre fonları tarafından desteklenecek proje sayesinde, ilk aşamada 2 bin 700 dekarlık alanın sulanması hedefleniyor. Söz konusu projeye ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde AB'den gelen yetkililer, atık su tesislerinde incelemede bulunmuştu.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2013 yılında faaliyete geçecek dezenfekte ünitesi çıkış sularının, sulama birliklerine ve üçüncü kişilere satışının, Atıksu Arıtma Tesisi Kurma ve İşletme Birliği tarafından oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.
4 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ SULANACAK
Çoban, ileri biyolojik arıtma tesisinin çıkışına kurulacak sistemle su içindeki bakterilerin, mikropların temizleneceğini, daha sonra temiz suyun küçük havuzda depolanacağını belirtti. Çoban, bu suyun yaklaşık 2,5 milyon liraya yapılacak bir sulama şebekesi sayesinde vatandaşın tarlasına kadar götürüleceğini kaydetti. Tesis sayesinde günlük 45 bin metreküp suyun temizleneceğini ifade eden Çoban, 4 bin dönümlük bir alanın sulanmasının hedeflendiğini anlattı.