|
Saimbeyli ilçesinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü ile bir enerji şirketi öncülüğüde yaptırılan gözlem kulübesi hizmete açılarak, doğaya bin keklik bırakıldı.
|
27.09.2013
693
|
EnerjiSA tarafından Saimbeyli'de yaptırılan Yamanlı II Hidroelektrik Santrali inşaatının ÇED taahhüdü doğrultusunda, doğaya 4 bin kınalı keklik bırakılmasını öngören proje kapsamında, Adana-Kahramanmaraş Hançerderesi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na, firmanın yaptırdığı gözlem kulübesi hizmete açılarak, bin kınalı keklik doğaya bırakıldı.
Saimbeyli Kaymakamı Muharrem Eligül, törende yaptığı konuşmada, insanlığın doğal hayata hoyrat davranarak aslında bindiği dalı kestiğini, bu sebeple herkesin doğayı korumak gibi bir ödevi ve yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.
Eligül, bu kapsamda doğaya bırakılan kınalı kekliklerin, sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimine, insanlarda doğayı koruma bilinci gelişmesine katkıda bulunmasını temenni etti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürü Etem Boz da nesli azalan türler arasında yer alan kınalı kekliklerin, başta kene olmak üzere buğdayda verim kaybına sebep olan süne zararlısı ile biyolojik mücadelede önemli rol oynadığına dikkat çekerek, bu hayvanların doğal yaşam ortamları ile korunması ve sayılarının artırılması için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Firma yetkilisi Mehmet Karaağaç ise yapımına devam ettikleri Yamanlı II HES'in ÇED taahhüdü kapsamında geçen yıl 2 bin keklik doğaya bıraktıklarını, gelecek yıl bırakılacak bin keklikle bu sayının 4 bine ulaşacağını anlattı.
Konuşmaların ardından gözlem evinin açılışı yapılarak, firmaca Balıkesir'deki Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği'nden temin edilen kınalı keklikler doğaya salıverildi.
Haber