|
NKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Kurultay: "Bütün milletlerin temel uğraşı alanlarından bir tanesi, toplumları en iyi şekilde, en dengeli şekilde beslemek adına tarım ve hayvancılık faaliyetlerine önem vermek olmuştur" dedi.
|
3.10.2013
1019
|
Kurultay, NKÜ Ziraat fakültesi tarafından rektörlük konferans salonunda düzenlenen "6. Uluslararası Balkan Hayvancılık Konferansı"nın açılış töreninde, Ziraat Fakültesinin çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve üniversitenin temelini oluşturduğunu söyledi.
Dünyadaki en stratejik ürünün gıda olduğunu belirten Kurultay, "Dünyada stratejik ürün denildiğinde değişik tanımlar yapılır. Herkes kendince bazı ürünleri stratejik bulur. Benim de bu bağlamda kendime göre iddiam, dünyanın en stratejik ürününün gıda olduğu yönündedir" diye konuştu.
Kurultay, gıdanın temel kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu ve insanlığın var olduğu tarihten bu yana tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin devam ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti :
"Bütün milletlerin temel uğraşı alanlarından bir tanesi, toplumları en iyi şekilde, en dengeli şekilde beslemek adına tarım ve hayvancılık faaliyetlerine önem vermek olmuştur. Ülkemizde de bu bağlamda oldukça ciddi çalışmalar yapılıyor, bu da bizi ziyadesiyle gururlandırıyor. Türkiye'deki hayvancılık potansiyeli azımsanmayacak oranda bir değere sahip. Ülkede yaklaşık 12-13 milyon civarında büyükbaş hayvan varlığı ile 25 milyon civarında koyun, 7 milyon civarında keçi, 100 bin civarında da manda varlığı var ."
Kurultay, Türkiye'de yaklaşık bir milyon tona yakın et üretimi ile 15 milyon ton civarında süt üretimi olmasına rağmen insanların yeterli ve dengeli şekilde beslenemediğini ileri sürdü, bu konuda önlem alınmasının önemini vurguladı.
Konuşmanın ardından, konferansın ilk oturumunda, "Çiftlik hayvanı genomu ve genom biliminin hayvan işletmeciliği ve ıslahında kullanılması", "Türkiye'deki çiftlik hayvanlarının genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir faydalanma", "Türkiye'deki yerli koyunlarda genetik çeşitlilik", "Nesli tükenmekte olan İsviçre ırklarını korumaya yönelik önlemler", "Küresel ekonomi çağında Balkan ülkelerinde hayvan yetiştiriciliği" ve "Bulgaristan'ın hayvan yetiştiriciliğindeki yenilikler" konuları üzerinde sunumlar yapıldı.
Konferansa, Tekirdağ Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak ile çok sayıda yerli ve yabancı öğretim üyesi katıldı.
Konferans, 5 Ekim'e kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek
Sondakika