Tarım ürünlerinde bu yıl rekor üretim bekleniyor. Tahıl, bakliyat, sebze ve meyvelerin hemen hemen hepsinde geçen yılın üzerinde miktarlarda hasat yapılacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarımsal üretim istatistikleri konusunda ilk rekolte tahminlerini yayımladı. Tarımsal üretimi etkileyen olumsuz hava şartları meydana gelmezse, ilk tahminlere göre topraktan bereket fışkıracak.
Üretim miktarları, 2015 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 9.6, meyvelerde yüzde 6.1, sebzelerde yüzde 3.2 oranında artacak.
2015 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 65.3 milyon ton, sebzelerde 29.5 milyon ton ve meyvelerde 18.2 milyon ton üretim bekleniyor.
Buğdayda rekor
Tahıl ürünleri üretim miktarları 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17.5 oranında artarak yaklaşık 38.4 milyon ton olacak.
Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 18.4 oranında artarak yaklaşık 22.5 milyon ton, arpa üretimi yüzde 27 oranında artarak 8 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 10.8 oranında artarak 920 bin ton olacak.
Dağ taş patates
Patates fiyatlarının nisan ayında 5 liraya çıktığını gören çiftçiler, bu yıl patatese hücum etti. Patates üretiminde yüzde 16 artış bekleniyor. Geçen yıl 4.1 milyon ton olan üretimin bu yıl 4.8 milyon tona çıkması öngörülüyor. Patateste geçen yıl da tüketim miktarından daha fazla üretim olmasına karşın, stokçular piyasaya yeterli mal vermeyince bir kilo patatesin fiyatı 5 liraya kadar çıkmıştı.
‘Kuru’ bollaşacak
Kuru fasulye üretimi de yüzde 7.9 artışla 215 bin tondan 235 bin tona yükselecek.
Sebze ürünleri üretim miktarı 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3.2 oranında artarak yaklaşık 29.5 milyon ton olacak. Domates üretimi yüzde 5.5, kuru soğan yüzde 8.1 artacak.
Meyvede bolluk yılı
Meyve üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.1 oranında artarak 18.2 milyon tona çıkacak. Elmada yüzde 2.2, şeftalide yüzde 0.9, kirazda yüzde 16.9, kayısıda yüzde 108.1, mandalinada yüzde 2.3, fındıkta yüzde 42, Antep fıstığında yüzde 100 artış bekleniyor.
‘Rekolte isterse % 30 artsın...’
Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, tarımsal ürünlerde rekolte artışı beklentisinin çok sevindirici olduğunu belirterek, “Ancak rekolte artışı üreticinin eline çok para geçeceği, tüketicinin bu ürünleri çok daha ucuza alacağı anlamına gelmiyor” dedi. Yetkin, şunları söyledi:
“Çiftçi geçen yıl çok para eden ürünü bu yıl daha fazla ekiyor ama bu sefer de bu ürünlerin fiyatı dip yapıyor. Ayrıca ürünlerin tüketiciye ulaşmasındaki çarpıklık devam ediyor. Tarım ürünlerinin tüketiciye ulaşmasında aracı sistemi sürdüğü sürece ne üretici hakkını alabilir, ne de tüketici ucuz ürün yiyebilir. Stokçular ürünü yok pahasına kapatıp, bekletiyor. Piyasaya malı çıkarmıyor. Kimse de bir şey yapamıyor. Bu durumda rekolte isterse yüzde 30 artsın, çiftçi gene kazanamaz, tüketici yine ucuza mal alamaz.”