|
Antalya'nın Manavgat ilçesinde meyve çeşitliliği kapsamında Japon eriği bahçesi kuruldu.
|
5.06.2015
570
|
42 dönüm üzerine Manavgat'ın Bereket Mahallesi'ne kurulan bahçenin ziraat danışmanlığı Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya yürütüyor. Bahçede kurulan perdeleme sistemiyle dolu yağışında erik çiçeklerinin kırılmasının ve zarar oluşmasının önüne geçilecek. İşadamı Olcay Berberoğlu tarafından kurulan bahçenin Manavgat'ta meyve çeşitliliği üretiminde model olması bekleniyor.
Bahçeyi, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, MATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Arslan, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve Bakkallar Odası Başkanı Abdullah Akça ile Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş tarafından ziyaret edilerek bahçede incelemelerde bulundular.
Bahçeye Avrupa ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde bulunan sulama ve ilaçlama sistemi kurduklarını anlatan Berberoğlu, sistemin bilgisayar altyapısı ile çalıştığını, sulama ve ilaçlamanın tamamlanması ile sistemin otomatik olarak kapandığını söyledi. Berberoğlu, "Kurduğumuz sistem ile ağaçlara istediğimiz besini verebiliyoruz. Ağaçalara düzenli besin maddelerinin verilmesi ile düzenli olarak meyve alınabiliyor." dedi.
Bahçede erik ağaçlarını geçen yıl 10 Mayıs'ta dikildiğini belirten Berberoğlu, ağaçların bir yıl sonra mayıs ayında meyve verdiğinin altını çizdi. Berberoğlu, şu bilgileri verdi: "Ağaçlarımız 1 yaşında meyve verdi. Ağaçlarımız apı oluşumuna devam etsin diye fazla yüke bindirmedik. Bu yıl istesek daha fazla ürü elde edebilirdik."
Berberoğlu, erik bahçesini deneme amaçlı kurduklarını, aldıkları verime göre bahçeyi büyüteceklerini kaydetti. Meyve ağaçlarının üzerine kurulan tül ile ağaçları doluya karşı perdeleme sistemi koruduklarını anlatan Berberoğlu, ağaçlarda çiçeklerin oluştuğu dönemde yağabilecek dolu çiçeklerin perdeleme sistemiyle zarar vermesinin önüne geçmesini hedeflediklerini vurguladı.
Berberoğlu, şunları söyledi: "Kurulan sistem ile ağaçlarımız doludan korunmasının yanı sıra ağaçların olduğu bölgeye sera etkisi yaratarak ortamın ılık olması ile ürünlerimizden daha erken meyve almamızı sağlıyor. Bahçede Kurduğumuz sistemle hava durumuna göre don olacağını önceden hissettiğini ve ağaçların üzerine sis üretmeye başlayarak donu önlüyoruz. Sisin oluşması ile çiçeğin donmasını önleniyor. Böylece hiçbir çiçek zarar görmüyor. Bahçede Avrupa'da uygulanan sistemin bire bir uygulanıyor."
Manavgat'ta bu tür modern tarım uygulamalarının artmasını istediklerini belirten MATSO Başkanı Boztaş, tarımda devletin verdiği teşviklerin daha da artması, tarıma yönelik verilen destek ve teşviklerde bankaların aldığı komisyonların ise azaltılması gerektiğinin altını çizdi.