Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi (INC) İcra Kurulu Üyesi Cüneyd Zapsu, fındık fiyatlarındaki artışa ilişkin, "Fındığın kilosunun 50 lira olmaması lazım, ama yapacak da bir şey yok. Aracıların spekülasyonuyla bu fiyatlara gelmiyor. Üretim azlığından fiyat yükseldi" dedi.
Kongre öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan INC İcra Kurulu Üyesi ve Kongre Başkanı Zapsu, Türkiye'nin sadece dünyanın en büyük fındık üreticisi olmadığını, aynı zamanda kuru meyve üretiminde de lider üretici ülke konumunda bulunduğunu bildirdi.
INC raporuna göre Türkiye'nin, 2014-2015 döneminde gerçekleştirdiği 336 bin tonluk kabuklu yemiş üretimi ile dünyanın en büyük ikinci ülkesi olduğunu kaydeden Zapsu, yapılacak yatırımlarla hem üretimdeki verimliliğin artırılması hem de Türkiye'nin daha fazla ihracat pazarına açılması gerektiğini söyledi.
Fındık fiyatı
Son 1-2 yıldır zirai don gibi nedenlerle fındık üretiminin azaldığını, bu nedenle fındık fiyatlarının çok arttığını belirten Zapsu, fiyatların makul seviyelere düşürülebilmesi için verim artışının sağlanması gerektiğini anlattı.
Zapsu, Türkiye'de 125 bin tonlara kadar çıkan fındık tüketiminin bu sezon 75 bin tonu zor bulacağını vurguladı. Üretimin azalmasına bağlı olarak fındığın kilosunun 50 lirayı aştığına işaret eden Zapsu, şöyle konuştu:
"Arkadaşlar siz biliyor musunuz kabuklu fındık için köylüye kaç lira ödendiğini? Kabuklu fındık 15 lira. Yarısı kabuk yarısı iç dersek, bir kilogram iç fındık için 30 lira köylünün eline geçiyor. Aracı yok daha. Fındık fiyatının bu kadar yüksek olmasından kimsenin memnun olmaması lazım. Bir malın normal bir maliyeti vardır, üzerine biraz kar koyup satarsın. Çok fazla kar koyarsak biz kendimize rakip yaratırız. 1980'e kadar ABD Antep fıstığı ithalatçısıydı. İran'dan alıyordu. İran'da ihtilal oldu ABD fıstık ithalatını kesti. Şu anda ABD dünyanın bir numaralı Antep fıstığı üreticisi. Çünkü makineli tarımla yapıyor. Fındığın kilosunun 50 lira olmaması lazım, ama yapacak da bir şey yok. Aracıların spekülasyonuyla bu fiyatlara gelmiyor. Üretim azlığından fiyat yükseldi."
Doğu Karadeniz'de dönüm başına 60-70 kilogram fındık üretimi gerçekleştirilirken Akçakoca'da dönüm başına 200 kilogram fındık alınabildiğini ifade eden Zapsu, "Türkiye'de ortalama verim dönüm başına 100 kilogram. Bunu biz 200 kilograma çıkarmalıyız. Verimliliği mutlaka artırmalıyız" diye konuştu.
"Kongreyi Türkiye'de gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz"
INC Başkanı Giles Hacking, Türk üreticilerin, dolayısıyla Türkiye'nin INC'nin büyük bir parçası olmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "INC ailesi olarak kongreyi Türkiye'de gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Dünyada kabuklu yemiş ve kuru meyve pazarında faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 70'inin INC üyesi olduğunu kaydeden Hacking, üyelerinin 40 milyar dolarlık bir pazarı temsil ettiğini anlattı.
INC Genel Sekreteri Goretti Guasch da kabuklu yemiş pazarının geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 25 büyüyerek 33,7 milyar dolarlık tedarik değerine ulaştığını bildirdi.
Guasch, INC araştırmasına dahil olmayan şirketlerin oluşturduğu bölümle dünya çapında 40 milyar doları aşan kabuklu yemiş ve kuru meyve pazarı olduğunu düşündüklerini söyledi.
Ürün bazında 8,3 milyar dolar ile en büyük pazarın bademde olduğunu ifade eden Guasch, fıstığın 7,3 milyar dolar, cevizin 6,4 milyar dolar, kajunun 4,6 milyar dolar, fındığın da 3,7 milyar dolarlık pazarı bulunduğunu dile getirdi.
Guasch, dünya ekonomisine yaklaşık 2 trilyon dolarlık zarar verdiği tahmin edilen ve her geçen gün daha fazla insanı etkisi altına alan obezite ile savaşta, kuru meyve ve kabuklu yemişin önemli rol oynadığını da sözlerine ekledi.