|
Dünyada bakliyat talebinde 2016 sonrası %10'luk artış bekleniyor. İhracatçılar artacak talebi karşılayabilmek, bu gelişmeyi değerlendirebilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın'dan bakliyat ekimini teşvik edici çalışma başlatmasını bekliyorlar. Türkiye bu durumdan en fazla nasıl faydalanabilir?
|
1.07.2014
1304
|
İhracatçılar bakliyat ekim alanlarının yeniden gözden geçirilmesini bekliyor ve Güneydoğu Anadolunun sulu tarıma geçmesinin ardından, daha kurak alanlara sahip olan Doğu Anadolu gibi bölgelerde kırmızı mercimek ekiminin yaygınlaştırılmasını istiyorlar.
Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının bozulması ile birlikte obezite yaygınlaştı. Özellikle Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde daha öncesinde fazla bilinmeyen bakliyatlara ilgi artmış oldu. Birleşmiş Milletler 2016 yılını Bakliyat Yılı olarak ilan etti. 2016 yılında yapılacak tanıtımlara hazırlık olarak Türk ihracatçılar bu fırsatın değerlendirilmesini istiyorlar.
Yurt dışında obezite özellikle çocuklar çin ciddi bir tehdit. Bu yüzden Amerika ve Kanada'da çocukları hedef alan Arge çalışmaları fast food sektörüne baklagilleri sokabilmek için hızlanıyor.
Dünyaya bakıldığında bazı ülkeler açlık mücadelesi verirken, birçok ülkede ise aşırı tüketim ve bozuk beslenme düzeni sebebi ile obezite yaygın. Garip olan noktada ise bir yandan açlıktan ölen insanlar, bir yandan şişmanlık sebebi ile ölen insanlar mevcut. Birleşmiş Milletlerin yapacağı çalışmalarda bakliyat tüketimine teşviklerin yanında açlık ile mücadele eden insanların kurtarıcısının, protein değerleri yüksek olan bakliyatlar ile olması mümkün. Bu durumda, dünyadaki beslenme dengesizliği ortadan kaldırılabilecek mi? Gelişmiş ülkelerde obezite ile mücadele başı çekerken, gelişmemiş ülkelerde açlığa karşı verilen mücadelenin ise ikinci planda kalması gerçekten ürkütücü.