İpekböceği yetiştiriciliğinin desteklenmesi
MADDE 17 – (1) İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması için yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik)’ne tohum bedeli için kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik/kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan yetiştiricilere ise kilogram başına ödeme yapılır.
(2) Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) tarafından yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumu bedelleri için yapılacak destekleme ödemeleri ve tohum dağıtım esasları:
a) İpekböceği tohumunun temini ve dağıtımı Kozabirlik tarafından yapılır.
b) Üreticiler ipekböceği tohumu talebini, il/ilçe müdürlükleri veya kooperatiflere bildirir.
c) İl/ilçe müdürlükleri veya kooperatifler hazırladıkları talep listelerini Kozabirliğe gönderir.
ç) Kozabirlik; alınan talepleri önceki yıllardaki üretim miktarlarını da dikkate alarak kendi ürettiği tohum miktarına uygun olmak kaydıyla sıraya koyar, tohum dağıtım listelerini (Ek-10) düzenler ve dağıtımı gerçekleştirir.
d) Kozabirlik, ipekböceği tohumu için üretim yılı içinde, kutu başına destekleme birim fiyatı üzerinden, dağıtım listelerinde yer alan tüm kooperatiflerin ayrı ayrı gösterildiği, İpekböceği Tohumu Dağıtım İcmal ve Hak Ediş Belgesini (Ek-11) düzenler ve yazı ekinde il müdürlüğüne gönderir.
e) İl müdürlüğü İpekböceği Tohumu Dağıtım İcmal ve Hak Ediş Belgesini onaylar ve HAYGEM’e gönderir.
f) İcmallerde bildirilen destekleme tutarı, ipekböceği tohumu dağıtımını gerçekleştiren, Kozabirliğe ödenmek üzere Bankaya gönderilir.
(3) Ürünlerini Kozabirlik/kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan yaş koza üreticilerine yapılacak destekleme ödemeleri uygulama usul ve esasları:
a) Ürününü Kozabirlik/kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan üreticiler desteklemeden faydalandırılır.
b) Yaş koza destekleme ödemesinden faydalanmak isteyen üreticiler ilgili kooperatif veya işletmelere yazılı olarak başvurur.
c) Kooperatif veya işletmeler, alınacak yaş kozanın dağıtılan tohum kutu adedi ile üretim miktarı uyumunu kontrol eder ve aldıkları ürün için, üretim yılı içinde destekleme birim fiyatı üzerinden, müstahsil makbuzu düzenler, bir nüshasını üreticiye verir.
ç) Kooperatif veya işletmeler, alınan ürün için Ürün Alım Bordrosu (Ek-12) düzenler ve onaylı bir nüshasını, hak ediş düzenlenmek üzere Kooperatif veya işletmelerin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne yazı ekinde gönderir.
d) İl/ilçe müdürlüğü Yaş Koza Desteklemesi Hak Ediş Belgesi (Ek-13) icmallerini düzenler ve HAYGEM’e gönderir.
e) İcmallerde bildirilen destekleme tutarı, yaş koza alımını gerçekleştiren kooperatif ve/veya işletmelere ödenmek üzere, Bankaya gönderilir.
f) Kooperatif veya işletmeler destekleme ödemesini hak sahiplerine herhangi bir ad altında kesinti yapmadan yedi gün içerisinde yapar.
(4) Kozabirlik/kooperatifleri ve/veya tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmeler yaş ipekböceği kozası yetiştiriciliği yapılan bölgelerde kooperatifler veya işletmeler vasıtasıyla, içinde bulunulan yılın ürünü ve dağıtılan tohumla uyumlu olması kaydıyla ürün alım talimatı ile ekspertiz usul ve esaslarına göre satın almakla ve destekleme ödemelerine esas olacak tüm belgelerin istenmesi halinde ibraz edilmesinden, düzenlenmesinden, teyidinden sorumludur ve beş yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlüdür.