11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü'nün açılış konuşmalarını BiSAB Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Yalçın Kaya, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak yaptı.
''Bitki ıslahının ustaları ve ıslahçı adayları bir araya geldi''
BİSAB Başkanı Doç.Dr. Yalçın Kaya açılış konuşmasına , ''Bir kez daha bitki ıslahının ustaları ile mesleğe yeni adım atacak ıslahçı adaylarını bir araya getirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz'' cümlesiyle başladı.
''Heyecan ve azminizi kaybetmeyin''
15 Üniversitenin Ziraat Fakültelerinden gelen ıslahçı adayı öğrencilere seslenen BİSAB Başkanı Kaya '' Sizler geleceğin gıda güvenliğinin teminatısınız. Sabır isteyen bir gönül işi olan bitki ıslahı ile uğraşacak, Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından olacaksınız. Biz, BİSAB olarak Bitki Islahçıları Gününü sizin heyecanınızı pekiştirmek için düzenliyoruz. Lütfen heyecanınızı ve azminizi kaybetmeyin'' şeklinde konuştu.
''Bugünlere kolay gelmedik ama asıl önemli olan hedeflerimize ulaşmak''
Türkiye'de buğday melezlemesinin 90 yıl önce başladığını ve bu nedenle bu yıl ki Bitki Islahçıları Gününün ana temasını '' Türkiye'de Bitki Islahının 90. Yılı'' olarak belirlediklerini ifade eden BİSAB Başkanı Kaya, ''Bu günlere gelmek kolay olmadı ama asıl önemli olan 2023 hedeflerimize ulaşmak ve yeni geliştirilen çeşitlerle marka olmak'' dedi.
Ardından söz alan TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü fikrini geliştiren ve 6 yıldır kutlama programları düzenleyen BİSAB Yönetim Kuruluna teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; '' Artık sektörümüz tohum ihraç ediyor. 70'i aşkın ülkeye 150 milyon dolarlık tohum satıyoruz. Ancak bu yıl çok önemli bir gelişme daha oldu, ithalatımız ilk kez düşmeye başladı. Bu gelişmelerin temelinde yasal alt yapının sağlanması, TÜRKTOB ve Alt Birliklerin kurumsallaşması ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği destekler, teşvikler yatıyor.''
''Gündemimizin ilk sırasında bitki ıslahçısı yetiştirmek olmalı''
TÜRKTOB Başkanı Gençer, ''Uluslararası alanda sektörümüzden daha çok söz ettirmek istiyorsak olmazsa olmazımız yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesidir, bitki ıslahıdır, ıslahçısıdır. Ne yazık ki; sektörümüzün en zayıf noktasıda budur. Yeterli sayıda ve nitelikli bitki ıslahçısı yetiştirmek öncelikli gündemimiz olmalıdır'' şeklinde konuştu.
''Bitki ıslahına gönül verenler, geleceklerini garanti altına alır''
TÜRKTOB Başkanı Gençer, genç ıslahçı adaylarına şöyle seslendi; '' Değerli öğrenciler, geleceğimiz sizlersiniz, ıslaha gönül verin ve çalışın böylelikle geleceğinizi garanti altına alın. Sektörümüzün size ihtiyacı var. Hem klasik, hem de biyoteknolojik ıslah konusunda çalışmalarınızı hızlandırmalısınız.''
''Türkiye'nin önü, yeni ve yerli çeşitlerle açılacak''
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör ise yaptığı konuşmada Türkiye'de ıslah çalışmalarının çok önemli olduğunu, özellikle son 10 yılda bitki ıslahı konusunda yapılan çalışmalardan gurur duyduğunu ve yerli çeşitlerin giderek yaygınlaştığını söyledi.
''Endemik zenginliğimiz, bağımsızlığımızdır''
TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak ''Bir ıslahçı olarak çok heyecanlıyım '' şeklinde başladığı konuşmasına '' Türkiye endemik bitkiler konusunda büyük potansiyele sahip. 12 bin bitki türümüzden 4 bini endemiktir. Tüm Avrupa kıstasında 2400 endemik bitki olduğunu düşünürsek zenginliğimiz daha net ortaya çıkar. Bu zenginlik aslında bağımsızlığımız demektir, ıslahçılarımızın bu zenginliği en iyi şekilde değerlendirmesi lazım'' cümleleri ile devam etti.
Yerli tohum sanayinin gelişmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak üzerlerine düşen tüm görevleri büyük bir gayretle yaptıklarını hatırlatan TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr.Masum Burak, Dünyanın en büyük 3. Tohum Gen Bankasını kurduklarını, diğer gen bankalarıyla birlikte toplam 122 bin civarındaki çeşidin muhafaza edildiğini ve bu çeşitlerin kullanılmasıyla elde edilen yeni çeşitlerin dünya ticaretine mal olduğunu söyledi.
''Amacımız çiftçimizin ve ıslahçımızın haklarını korumaktır''
Tescilli çeşit ve sertifikalı tohum kullanımının sürekli yaygınlaştığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği desteklerle bazı ürünlerde yerli çeşit kullanımın yüzde 100'e yaklaştığını, sebze çeşitlerinde ise yerli tohum kullanım oranının yüzde 10'dan yüzde 60'a çıktığını anlatan TAGEM Genel Müdürü Burak, '' Bazı yanlış anlaşılmaları düzeltmek istiyorum; çiftçimiz kendi tohumunu kullanabilir, bu konuda yasak yok. Sadece ticarete konu olduğunda Tohumculuk Kanunu devreye giriyor. Buradaki amacımız çiftçimizin ve ıslahçımızın hakkını korumaktır '' dedi.
''Bitki ıslahçılarının yetişmesi için BİSAB ile protokol imzalayacağız''
Hibrit tohum ıslahında yarı yol materyalini sektöre verdiklerini hatırlatan TAGEM Genel Müdürü Burak, ''Artık tarla bitkilerinde de yarı yol materyalini veriyoruz, sektör bu hatlarımızı satın alabilir. Ayrıca BİSAB ile ıslahçı eğitimi protokolünü yakında imzalayacağız, ıslahçılarımızın yetişmesinde daha çok katkıda bulunacağız, Milli Eğitim Bakanlığı ile de çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.
Konuşmaların ardından TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak başkanlığındaki ' Türkiye'de Bitki Islahının 90. Yılı' konulu panele geçildi.
Panelde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Neşet Arslan 'Geçmişten Günümüze Kamuda Bitki Islahı'- Özel Sektör Genel Müdürü Fahri Harmanşah 'Geçmişten Günümüze Özel Sektörde Bitki Islahı'- Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi (TTSM) Çeşit Tescil Bölümü Başkanı Orhan Balcı ise ' Geçmişten Günümüze Islah Edilmiş Çeşitler ve Ülkemiz Tarımına Katkıları' konulu sunum yaptı.
11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü'ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte Bozok, Atatürk, Sütçü İmam, Akdeniz, Uludağ, Ahi Evran, Eskişehir Osmangazi, Namık Kemal, Ankara, Ondokuz Mayıs, Selçuk, Harran, Ege, Erciyes ve Çukurova Üniversitelerinin Ziraat Fakültelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlama programı Dr. Mehmet Uyanık'a takdim edilen özel ödül ile panelistlere, akademisyenlere ve öğrencilere plaket ve ödüllerinin verilmesiyle son buldu.