|
TÜSİAD, İKSV İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, 12 Kasım 2012 tarihinde, İstanbul Modern Sanat Müzesi Konferans Salonu'nda, "Yaratıcı Fikirlerden İnovatif Girişimlere" başlıklı bir konferans düzenledi.
|
13.11.2012
3419
|
İnovasyonu harekete geçirme yöntemleri ve yüksek katma değerli inovatif girişimciliğin ele alındığı toplantıda inovatif firmaların başarı hikayelerine de yer verildi.
TÜSİAD Onursal Başkanı ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın hoşgeldiniz konuşması ile başlayan konferansın açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve TÜSİAD Teknoloji ve İnovasyon Çalışma Grubu Başkanı Ayşegül İldeniz tarafından gerçekleştirildi.
Ümit Boyner konuşmasında toplum olarak, farklı düşünenlere yönelik bakış açımızın da değişmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek, ancak yeni fikirlerle girişim heves ve becerisine sahip bireylerin var olduğu bir toplumda, başarılı inovatif girişimlerin ortaya çıkacağını, yeni ürün ve hizmetler geliştirileceğini ve büyüme imkânları yaratılabileceğini ifade etti. Boyner, bu ortamı yaratmanın temel şartının, şüphesiz, eğitim sistemimizin yaratıcı, yenilikçi ve analitik düşünebilen bireyler yetiştirebilmesi olduğunu kaydetti. Girişimciliğe fırsat veren, yüksek katma değerli üretimi odak noktası yapan, riskli yatırımları teşvik eden bir ekonomik yapının da inovasyonun ve teknolojik gelişmenin yapıtaşı olarak karşımıza çıktığını belirten Ümit Boyner, ülkelerin dünya pazarında rekabet üstünlüğüne ve refaha ulaşmasının yolunun teknoloji, Ar-Ge ve inovasyondaki üstünlükten geçtiğini vurguladı. Teknoloji ve inovasyon ortamının geliştirilmesi yolunda, buluşun ticarileşmesi süreçlerinin etkilileştirilmesinin, rekabet öncesi işbirliklerinin artırılmasının, akademi-sanayi arasındaki etkileşimi geliştirecek teknoloji transfer ofisleri, Ar-Ge teşvik mekanizmalarının daha verimli kullanılması gibi konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak gerektiğini belirten Boyner, "Böylelikle mevcut ürün yelpazemizi de farklılaştıracak, dünya piyasasında sıradanlıktan çıkaracak bir düzeye getirmeliyiz." dedi. Boyner, konferans kapsamında mikro ve küçük ölçekli inovatif firmaların başarı hikayelerini ön plana çıkarmayı da hedeflendiğini ifade etti.
Ayşegül İldeniz ise konuşmasında, ülkemiz cari açığının artmasındaki en önemli etkenin sanayinin ara malı ithalatına bağımlılığı olduğunu belirterek, inovasyon ve teknoloji temelli yatırımların hem bu bağımlılığı kırmak hem de ihracat performansımızı artırmak için çok önemli olduğunu söyledi. İnovasyon ve teknoloji arasındaki bağlantının rastlantısal olmadığını belirten İldeniz, teknolojiyi iyi düzeyde kullanıyor olmanın inovasyonun önünü açtığını, inovasyon yetenek ve kapasitesini arttırdığını dolayısıyla ülkemiz için teknolojiye yatırımın şart olduğunu ifade etti. Ar-Ge ve inovasyon konusunda ülkemizde son yıllarda olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen İldeniz, “Fakat uluslararası sıralamalara baktığımızda halen yapılması gereken çok şey olduğunu görüyoruz” dedi. İldeniz, diğer yandan ülkemizde inovasyona dair parlak örneklere her gün bir yenisinin eklediğini ifade etti.
ColorJar Kurucu Ortağı ve Priceline.com Kurucu Üyesi Jeff Hoffman'ın ana tema konuşmacısı olarak katıldığı konferans kapsamında, davetli yerli ve yabancı konuşmacılar inovasyon konusunu farklı açılardan ele aldılar.
TÜSİAD Teknoloji ve İnovasyon Çalışma Grubu Başkanı Ayşegül İldeniz’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda inovatif mikro ve küçük ölçekli firmaların başarı hikayeleri ele alındı. Oturumda, PAVO Tasarım Üretim Elektronik Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kutsal Anıl, GDY Pixel Reklam Yazılım Ltd. Şti. Genel Müdürü Ergun Kenan Güvenç, Pozitron Yazılım A.Ş. Kurucu ve Genel Müdürü Fatih İşbecer, Innovcoat Nanoteknolojik Boya ve Yüzey Ürünleri Sanayi Ticaret ve Ar-Ge A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülsen Çeliker ve Tarımsal Pazarlama Eğitim Yayıncılık Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. Kurucu ve Genel Müdürü Tülin Akın birer konuşma gerçekleştirildi.
Konferans kapsamında, inovasyon için farklı düşünerek fark yaratmanın önemini vurgulayan kısa bir film gösterildi.