|
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, at eti kesimi ihbarları ışığında denetimlerini sıklaştırdı. Normalde ayda 10 adet et numunesi alan yetkililer, bir haftada et üretim tesisi, kasap, market ve restoranlardan 126 numune topladı
|
10.07.2015
839
|
Laboratuvar örneklerinin titizlikle incelendiğini ve ilk 6 örneğin temiz çıktığını belirten İl Müdürü Ahmet Güldal, "Onaylanan etler dışında et üretip satanlar tespit edildiğinde tek tek kamuoyuna açıklayacağız" dedi
Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, at eti kesenlerin ve satanların isimlerinin kamuoyuna teşhir edileceğini söyledi. İzmir'de Ramazan ayının gelmesiyle beraber at eti kesimi ihbarlarının artması üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışma başlattı. Müdürlük yetkilileri, metropol ve yakın ilçelerde denetimleri sıklaştırdı. Türkiye'de haftada ortalama en fazla 10 adet et numunesi alınırken, İzmir'de son 1 haftada et üretim tesisi, kasap, market ve restoranlardan 126 adet numune toplandı. Uzmanlar tarafından toplanan numuneler, özel dolaplar içinde müdürlük laboratuvarına getirildi.
Et örnekleri serolojik denilen ve hata payı sıfıra yakın olan yöntemle, analizden geçirilmeye başlandı. Analizler kapsamında incelenen numunelerden ilk 6'sının temiz çıktığı, geri kalanının işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Analizler sonrasında uygunsuz et tespit edilen numunelerin ait olduğu işletmelere ceza kesilecek.
Polis ve zabıta destek veriyor
At ve eşek eti kesimlerinin sokak aralarında ya da derme çatma mekanlarda yapıldığını söyleyen Ahmet Güldal, "Bu faaliyetler çok sınırlı. Ama ister istemez hepimizde tedirginlik yarattı. Bu doğrultuda hem zabıta hem emniyet görevlileri, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerimizle ortak çalışma yapıyor" dedi. At eti skandalının ardından ders çıkardıklarını söyleyen Güldal, "Normalde ayda ortalama 10 numune alınırken, biz 126 ayrı bölgeden 126 numune aldık. Bu sayı bir rekordur" dedi.
Kaynağına kadar gidilecek
Numunelerin daha çok şüphelenilen işletmelerden toplanıldığını kaydeden Güldal, "Eğer analiz sonucunda at ve eşek eti gibi etler tespit edersek o işletmeye sıkı takip uyguluyoruz. Etin bütün yolculuğunu takip edip kaynağına kadar gidiyoruz. Eti piyasaya ilk süren işletmede dahil olmak üzere tüm sorumlulara yasal mevzuat neyi gerektiriyorsa onu uyguluyoruz. Onaylanan etler dışında et üretip satanlar tespit edildiğinde onları tek tek kamuoyuna açıklayacağız. Bu işletmelere verilecek en büyük ceza kamuoyuna ifşa edilmeleridir" dedi.
13 bin TL para cezası ve kapatma
Onaylanmış et ürünleri dışında et satan, üreten, dağıtan (restoran, market, kasap, et üretim tesisi) işletmeye 13 bin liraya kadar para cezasının yanı sıra kapatma cezası da uygulanıyor.